Quiche – a franciák kedvence
Ez a francia tésztaétel egyáltalán nem bonyolult, és ezerféleképpen variálható. Akkor is működik, ha szinte semmi nincs otthon!
Hozzávalók
A tésztához:
15 deka liszt
7,5 deka margarin
½ kávéskanál só
esetleg fokhagyma vagy ízlés szerinti zöldfűszer
A töltelékhez:
1 konzerv (vagy üveges) spárga
kevés füstölt sonka vagy maradék sült hús
ízlés szerint zöldfűszerek, só, bors
Az öntethez:
2 tojás
2 deci tejszín
só
Elkészítése
A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk, majd apránként annyi vizet teszünk hozzá, hogy egyenletes, de nem ragacsos, gyúrható masszát kapjunk. Fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük. (Lehet tovább is, akár egy éjszakára is!)
Egy kerek gyümölcstortaformát sütőpapírral kibélelünk, és beleigazítjuk a vékony lappá nyújtott tésztát. Akkorára kell nyújtanunk, hogy a szélén pereme legyen.
A lapon elrendezzük a spárgaszálakat (mivel konzerv, nem kell megfőzni, de ha friss zöldséggel dolgozunk, pároljuk elő, mielőtt a pitébe kerülne) és az apróra vágott sonkát vagy húst. Finoman megfűszerezzük.
Ezután 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a tészta széle már nem tűnik nyersnek.
Közben elkészítjük az öntetet. A tejszínt a tojásokkal kikeverjük, fűszerezzük. 20 perc után a pitét kivesszük a sütőből és óvatosan „feltöltjük” az öntettel. Újabb húsz percig sütjük, vagy addig, amíg az öntet rugalmas, puding állagú nem lesz.
Tipp: Bár nem autentikus, de nagyon finom, ha sajtot reszelünk a tetejére.
Hozzászólás zárolva.