Facebook hozzászólás
7 084

Rakott cukkini magyarosan

A rakott cukkini lehetne a rakott káposzta kistestvére is. Ám az az igazság, hogy legalább annyira finom, ha nem finomabb.

A rakott cukkini legalább annyira finom, mint mondjuk a rakottkel vagy bármely egyéb rakottas étel. Nagy előnye, hogy egytálétel, mely a sütőben összesütve hamar meg van és hűtőben tárolva akár több napig is fogyasztható.

Rakott cukkini magyarosan
Rakott cukkini magyarosan
Rakott cukkini magyarosan (Depositphotos)
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
  • kb. 1 kg cukkini
  • 5 dl fehérborecet
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg rizs
  • 1 kisebb babérlevél
  • 50 dkg darát sertéshús
  • 10 dkg bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 2 paprika
  • 1 nagy pohár tejföl (450g) + a tálaláshoz
  • reszelt sajt
  • fűszerpaprika
  • majoránna
  • kapor
  • bors, só
  • zsemlemorzsa
Elkészítés:

A cukkinit hosszában félbevágjuk, a magrészét eltávolítjuk, a húsát pedig nagy lyukú reszelőn lereszeljük, aztán egy teáskanál sóval és féldeci fehérborecettel alaposan beforgatjuk. Ha kiengedte a levét, akkor kicsavarjuk és félre tesszük. A szokásos módon elkészítjük a párolt rizst, amit egy kis darab babérlevéllel ízesítünk. A vöröshagymát és a bacont felaprítjuk, és együtt üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a darált húst. Amikor a hús elvesztette nyers színét – kicsit lepirult – megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadunk két gerezd zúzott fokhagymát, meghintjük fűszerpaprikával, majoránnával, és kaporral fűszerezzük, aztán vízzel felöntve, pörkölt módján jó 30 percig főzzük. A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, majd a darált húsos raguhoz adjuk, és még egy 5-10 percig forraljuk, annyira, hogy csak egy kevés leve (a pörköltnél kevesebb) maradjon, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a kész rizst. Egy 32 centis tepsit kiolajozunk, meghintjük zsemlemorzsával, aztán egyenletesen elosztjuk benne a cukkini felét, aztán megkenjük 4-5 kanál tejföllel. Ezután ráborítjuk a rizses-húsos ragut, szintén egységesen eloszlatjuk, majd a maradék jól kinyomkodott cukkinivel befedjük. Befejezésként a maradék tejföllel vastagon lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 40-50 perc alatt szépen egybesütjük. Tálaláskor plusz tejfölt kínálunk mellé.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!