Facebook hozzászólás
381

Rizses hús

A rizses hús nem dekoratív étel, de nagyon finom, a magyar konyha klasszikusa, bár más konyhák is ismerik a hasonló ételeket. A lehető legegyszerűbben készíthető, azonban állagát eltalálni nem is olyan könnyű. A magam részéről – ha már választani kell – inkább kedvelem a szárazabb megjelenési formát, mint a szottyosat. Sajnos nemigen tudok mennyiségi tanácsokkal szolgálni, ki kell tapasztalni a hogyanját.

 

Rizses hús, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb kockára vágva
1 nagy, vagy 2 kisebb fej hagyma apróra vágva
olaj vagy zsír

bors
pirospaprika
1 kis szál zellerzöld
rizs
1 paprika
1 paradicsom

Elkészítés:
A szokásos módon pörköltet készítünk, a felmelegített zsiradékon puhára dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. A hagymát az edénybe kerülésekor megsózzuk, így levet ereszt, hamarabb puhul, de puhulását még egy-két evőkanál víz hozzáadásával is lehet segíteni. Amikor zsírjára sül, hozzáadjuk a kockára vágott húst, nagy lángon körbepirítjuk a kockákat, majd hozzáadjuk a borsot, pirospaprikát, beledobjuk a paradicsomot és a paprikát, és a zellerzöld is nagyon jót tesz az ízének. Abból persze nem kell sok, elég 2-3 levélke is. Ha mindezek nincsenek kéznél, egy-két kanál lecsó is megteszi ízesítésnek. Kuktában 15 percig pároljuk a húst, majd kinyitjuk az edényt, és ha a hús már félig puha, hozzáadjuk a száraz rizst, felöntjük annyi vízzel, hogy szűken ellepje, visszatesszük az edény fedelét és még 5-6 percig főzzük az ételt. Utána elzárjuk alatta a gázt, de még lefedve pihentetjük egy darabig, addig a rizs az összes nedvességet magába szívja.

Zellersalátám nyersen – maga az egészség!
Figyelem, hölgyeim a kínaiak fiatalító növényként tartották számon! Bevallom, én sem találkoztam még olyan fogyókúrával, amelyikben ne lett volna zeller, bár a vesebetegek nem ajánlják! Csökkenti a vércukorszintet, reumára, köszvényre is jó. Ki kell próbálni isten patikáját, fogyaszthatjuk ezt a salátát akár a rizses hús mellé is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!