Ropogós kacsacomb grillezett sárgarépával, spenótos rizzsel
A recept egyáltalán nem bonyolult, még ha viszonylag hosszú is a leírása. Tipikus példája annak, amikor jó alapanyagokból, nem nagyon sok munkával szuper finom ételt varázsolunk az asztalra.
Hozzávalók:
fejenként egy kacsacomb
Főzővíz: 3 gerezd fokhagyma, 1 cm gyömbér
3 babérlevél, 2 t.k. só
Máz
2 e.k. chili szósz
1 t.k. méz
pár csepp citrom
bors
1 gerezd fokhagyma
1 öntet olíva
Grillezett répa
fejenként 1 nagy sárgarépa
1/2 citrom leve
1/2 dl balzsamecet
2 e.k. olíva
2 gerezd fokhagyma
1 t.k. chili pehely
1 ág friss rozmaring
1/2 t.k. szárított kakukkfű
só
Spenótos rizs
2,5 dl rizs
0,5 l víz
3 e.k. spenótpor
2 gerezd fokhagyma
csipet szerecsendió
só
1 dl tejszín
Elkészítés:
Kacsa
A combokat főzzük puhára a fűszeres vízben. / Persze, aki nem szeretné, fűszerezze be, fóliázza le, és süsse meg a sütőben, és közben kenegesse a mázzal./
A megfőtt combokat hagyjuk a főzőlében kihűlni, ha következő nap készítjük, akkor a hűtőben várakoztassuk.
Töröljük szárazra a bőrét. A máz hozzávalóit keverjük össze egy tálkában és egy ecset segítségével kenegessük a húsokra. Hagyjuk állni fél órát. Majd kevés olívával felhevített nagyon forró serpenyőben süssük ropogósra. A citrom és a chili miatt gyorsan fog karamelliízálódni, nincs elégetve, nem azért ilyen sötét.
Rizs
Mérjük ki a rizst, mossuk meg, majd tegyük egy lábasba. Adjuk hozzá a spenótport, a fűszereket és dupla mennyiségű vizet. Amikor felforrt, fedjük le és vegyük kicsire a lángot, ne kevergessük. 15 perc után nézzük meg, ha puha a rizs, zárjuk el a lángot és öntsük fel tejszínnel, hogy lágyabb legyen és kevés petrezselymet is keverjünk hozzá.
Répa
A répákat tisztítsuk meg és egy zöldséghámozó segítségével szeleteljük hosszú, vékony csíkokra. A fokhagymát is gyaluljuk vékony szeletekre.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel, öntsünk bele kevés olívát, dobjuk rá a fokhagymát és a fűszereket, majd a répát és facsarjuk rá a citromot, majd öntsük rá a balzsamevetet. Forraljuk nagy lángon 1-2 perc alatt sűrű, fényes máz fogja bevonni a répákat, ekkor kész, hintsük meg petrezselyemmel.. Ne sütögessük, mert akkor finom, ha még roppan.
Hozzászólás zárolva.