Serpenyős lazac zsázsával, puliszkakockával és kapribogyóval
A lazac és a kapribogyó már így kettesben is különleges páros, ám hármasban a rusztikus puliszka – vagy hívhatjuk polentának is – igazi különlegesség: a pikáns fűszeres halhoz igazi telitalálat a semleges, remekül variálható köret. Tökéletes kombináció!
Hozzávalók
(6 adag elkészítéséhez)
● 25 deka puliszka (kukoricadara)
● 5 deka liszt
● 3 evőkanál olívaolaj
● 1 evőkanál
● 6 lazacfilé bőr nélkül
(darabonként kb. 14 deka)
● 20 deka megmosott zsázsa
(a vastagabb szárakat vágjuk le)
● 2 evőkanál sós vízben pácolt kapribogyó leszűrve
● néhány csepp frissen facsart citromlé
Elkészítés
A puliszka elkészítéséhez forraljunk fel 4-5 deci vizet sóval és egy evőkanálnyi kukoricadarával. Öntsünk hozzá lassan, folyamatos kevergetés mellett (hogy ne csomósodjon) még 20 deka kukoricadarát. Kevergessük folyamatosan, majd vegyük a hőfokon alacsonyabbra, és főzzük 45 percig állandó kevergetés mellett. Amikor az edény alján keletkezett réteg leválik, kész van a puliszka. Borítsuk rá egy nagyobb vágódeszkára, formázzuk vizes késsel laposra, és hűtsük ki. Vágjuk fel 1,5 centis kockákra, forgassuk meg lisztben, majd kevés olajon süssük addig, amíg egy kis színt kapnak. Ha elkészült, tartsuk melegen.
Melegítsük elő a sütőt (villany: 190 fok, légkeveréses: 170 fok, gáz: 5-ös fokozat). A megmaradt olajat melegítsük fel egy teflonserpenyőben, és süssük meg a lazacfilék mindkét oldalát, amíg aranyszínűek lesznek. Sózzuk-borsozzuk. Ezután helyezzük át egy tepsire, és 8-10 percig süssük tovább a sütőben. Egy fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy a hal mikor készült el: szúrjuk bele a lazacba – ha könnyedén, ellenállás nélkül beleszalad a húsba, akkor kivehetjük a sütőből, és félretehetjük.
Ízesítsük a zsázsát egy kis olívaolajjal és néhány csepp citromlével. Tálaláskor helyezzük tányérra a filéket, szórjunk rájuk a puliszkakockából és a kapribogyóból, majd tegyünk mellé egy marékkal a zsázsából.
Katona RIANÁS CHARDONNAY 2013 – száraz fehérbor
Egy friss, élénk savakkal, szép testtel rendelkező gyümölcsös chardonnay-t ajánlunk ehhez a könnyű, de komplex íz világú halételhez. A chardonnay virágos jegyei, savtartalma jól párosul a kapribogyóval és a lazaccal. Balatonboglár gazdag talaja és az öreg tőkék mélyre nyúló gyökerei olyan ízekkel gazdagítják ezt a chardonnay-t, ami ámulatba ejtően koronázza meg ezt az ételt
Információk:
Fajta: Chardonnay 100%
Évjárat: 2013
Termőhely: Balatonboglári Borvidék
Érlelés: reduktív
Alkohol: 12% vol
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 11-12 Celsius-fok
Ajánlott fogyasztói ár: 1800 Ft
További információ: www.katonaborhaz.hu
● Aki szereti megadni a módját a borivásnak, annak egy szép boros szettet ajánlunk. A dekoratív tárolódobozban van egy bortartó, egy cseppfogó gyűrű, egy kitöltő, egy dugóhúzó, egy csomagolásbontó, két dugó és egy hőmérő. Az ára 7.990 forint.
Borozáshoz még sok más egyéb dolgot is találhatsz az Életforma Shopban!
● További Életforma-receptek itt!
Érdekes vásárlói elemzések
és a receptekhez szükséges alapanyagok akciós árai
a Mindenár.hu
rendszeresen frissülő oldalán!
Áruházválasztóval!
Hozzászólás zárolva.