Sodrófás rétes
Alapja az élesztő nélküli leveles tészta. Sokan kérdeztétek, hogyan készül. Könnyű tészta, ami nem szárad ki hamar, Max szerint könnyebb vele dolgozni. A blogszerző gyakorlatból tudja, nagy előnye hogy hamarabb elkészül vele, mintha normál, húzott (házi rétest) készítene. Viszont a bolti, gyári rétes tésztánál sokkal finomabb. Ez a tészta jól használható töltött tészta kosárkák készítéséhez, vagy mint ebben a receptben is, krémes töltelékkel való felhasználáshoz.
Hozzávalók, 4 db közepes rúdhoz:
– Élesztő nélküli leveles tészta (két rúd)
Töltelék:
– 3-4 szép alma
– 2 ek vaj/olaj
– 5-6 ek édes morzsa (darált keksz) vagy búzadara
– 3-4 tk (barna) cukor
– 1 tasak vaníliás pudingpor
– 4 dl tej
Elksézítés:
Elkészítjük a pudingport a megszokott módon, de mivel kevesebb folyadékot használunk, így egy kicsit keményebb krémet kapunk. Fedjük le háztartási fóliával, és hűtsük ki alaposan. Az almát hámozzuk meg, magházát vágjuk ki, és a reszeljük le vékonyra. A vajat melegítsük meg, és azon pároljuk meg az almát.
Kis lángon süssük zsírjára, majd hagyjuk kihűlni. Ha fogunk egy lapos, nagy tányért, és arra kiterítjük, akkor gyorsabban hűl. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tésztát nyújtsuk ki, egy rúdból két lapot nyújtsunk. Az elkészített hengert nyújtsuk ki egy nagy lapnak, és azt vágjuk ketté. Szórjuk meg az édes morzsával, halmozzunk a közepére az almából, és egyenletesen terítsük el. A közepére a kihűlt krémből tegyünk egy csíkot, majd szórjuk meg morzsával. Hajtsuk be a végét egy kicsit, majd a két oldalát is hajtsuk egymásra. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra, úgy hogy a hajtott fele legyen alul, majd ugyanígy a másik rudat is. Ha többet töltünk be egyszerre, akkor, amit nem sütünk meg azonnal, azt tegyük be a hűtőbe, jót tesz neki a hideg. Süssük meg a meleg sütőben, 25-30 perc alatt szép pirosra. Jó étvágyat hozzá!
Hozzászólás zárolva.