Sógorék Kornspitze
A bámulatos osztrák reggelik elmaradhatratlan része ez az isteni péksütemény, ami eredendően rozsból készül (Korn), és csúcsos a vége (Spitz). Vajjal megkenve, sonkával, sajttal, paradicsommal megtöltve, vagy csak úgy magában egyszerűen feledhetetlen! Max konyhájából most ezt ajánljuk!
Hozzávalók:
- 2 dkg méz
- 2 dkg olíva- vagy szőlőmagolaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 12 dkg tejsavó vagy víz
- 25,5 dkg víz
- 10 dkg rétesliszt
- 28 dkg világos rozsliszt
- 28 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 g búzasikér
- 2 dkg só
- a külsejére és a belsejébe 2-2 evőkanál tökmag, dió, napraforgómag, szezámmag és lenmag keveréke késes aprítóban összevágva
Elkészítés:
Lágy tésztát dagasztunk a hozzávalókból, és amikor kezd összeállni, beledolgozzuk a magkeverék felét. Lisztezett tálban letakarva 1 órán át kelesztjük.
Ezután átdolgozzuk a tésztát, és 12 egyforma részre osztjuk. Mindegyik darabból tömör hengert formázunk, majd megszórjuk a nyújtólapot a maradék magkeverékkel, és jól megnyomkodva beleforgatjuk a hengereket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, éles késsel bevágjuk a tetejüket, megspricceljük őket vízzel, és 15-20 percig ismét kelesztjük. 200 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt szép ropogósra sütjük, közben 3-4 alkalommal megspricceljük a kifliket. A sütőből kivéve is megspricceljük, úgy hagyjuk őket kihűlni.
Hozzászólás zárolva.