Sopa de maiz – a mexikóiak kukoricalevese
Még lehet kapni a piacon zsenge csemegekukoricát, érdemes abból is kipróbálni, de persze nem tragédia, ha a fagyasztotthoz, vagy a konzervhez folyamodunk. Igazi különlegesség, amit érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
1 kg fagyasztott csemegekukorica
1 kis fej vöröshagyma
1/2 tv paprika
1/2 piros pritamin/kaliforniai paprika
1 ek csemege paprika krém
2 gerezd fokhagyma
2 ek kukoricaliszt
Alaplé
Tejszín
2 ek keményítő
Vaj, (olíva) olaj, só, bors, mexikói fűszerkeverék
A tálaláshoz:
Tortilla chips, és reszelt félkemény sajt (edami, gouda..)
Elkészítés:
A kukoricát egy tálkába teszem, és elforrázom fél liter forró vízzel. Hagyom állni, addig a hagymát apró kockákra, a paprikákat pedig a kukorica méretéhez hasonló kockákra vágom.
A leforrázott kukoricát a robotgép késes aprítójában összezúzom. Ha nincs ilyenünk a konyhában, akkor ezt megtehetjük, óvatosan egy rúd mixerrel is.
Egy lábosban olajat hevítek, ezen a hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a paprika kockákat. Megpirítom, és rá öntöm a kukoricakását, alaposan összekeverem, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a paprika krémet, ízesítem és megszórom a kukoricaliszttel.
Összekeverem, és felöntöm annyi alap lével, ami még nem lepi el. Összeforralom, és gyengéden főzöm pár percet. Összeturmixolom egy rúd mixerrel, és leszűröm. A levest újra felforralom, és hozzáadom a tejszínt. Igény szerint sűrítem egy kis hideg vízben feloldott keményítővel. Erre nincs mindig szükség, nagyban függ attól, milyen volt a kukorica, mekkora a keményítő tartalma.
Lehúzom a tűzről és a tetejére teszek egy darabka vajat, és azt belekeverem.
Ha ezt a csípős változatot is lennek kedved kipróbálni, a képre kattintás után elolvashatod, hogyan csináld.
Hozzászólás zárolva.