Facebook hozzászólás
565

Sörös tarja flamand módra, grillezve

A tarja az egyik leginkább kedvelt része a sertésnek, kiválóan alkalmas egyben sütésre éppúgy, mint szeletelve, jót tesz neki a párolás, a pácolás és a grillezés is.

Sörös tarja flamand módra, Kép: husimado-eger.blog.hu
Kép: husimado-eger.blog.hu

Hozzávalók:

kb 1 kg sertéstarja
kevés liszt
10-15 dkg császárszalonna
2 fej hagyma
1 doboz barna sör
2-3 dl alaplé
4 db babérlevél
1/2 tábla étcsokoládé
só és bors
vaj

Elkészítés:
A tarjákat szépen felszeleteljük, nem kell túl vékony szeletekre vágni, mert úgyis megpároljuk, vagyis puhák lesznek mint a vaj. Tehát kb ujjnyi vastagok legyenek a szeletek, amiket azután lisztbe is forgatunk. A grillt beindítjuk, majd a rácson a húsokat elősütjük – de természetesen ezt lehet simán serpenyőben, olajon is készíteni.

A szalonnát kis kockákra daraboljuk, a két fej hagymát pedig felkarikázzuk, kihordunk a kertbe minden alapanyagot – és kezdődhet a párolási folyamat.

Egy nagyobb serpenyőben a császárszalonna kockákat elkezdjük lepirítani, majd jönnek a hagymák, a babérlevelek és a húsok. Felöntjük az edényt alaplével és sörrel, de nem kell az összes folyadékot hozzáadni, mert még később is pótolhatunk, na meg a mártásra is gondoljunk. Fedőt teszünk a serpenyőre, és minimum 30-35 percig pároljuk a tarjákat.

A főzési idő letelte után kóstolgatunk, beledobjuk a húsokra a csokoládét, majd még sózunk és borsozunk, ha kell. Amikor úgy érezzük, hogy elkészültek a húsok, akkor kivesszük őket egy tálra – és hagyjuk, hogy meleg helyen pihenjenek.

A serpenyőben lévő mártást még akár csokival, akár sörrel vagy fűszerekkel finomíthatjuk, majd hagyjuk egy kicsit rotyogni, sűrítjük, redukáljuk az állagát. A végén egy kevés vajjal keverjük ki, ettől fényesebb lesz a végeredmény.

Az íz? Sokan azt gondolnák, hogy a csoki és a sör meghatározza az ízvilágot – de mégsem. Egy nagyon selymes, összhangban álló íz alakul össze, amiről alig lehetne megmondani, hogy mi volt a két fő alapanyag. Tehát nem kell megijedni, sörre, csokira és tarjára fel – és nem csak grillen, simán a konyhában is neki lehet esni.

Grillezhető sajt készítése otthon
Egy ilyen pillanatok alatt grillezhető sajt nagyon jól tud jönni, ha munka után fáradtan hazaesünk. Zöldségekkel, előre megfőzött gabonákkal pillanatok alatt készíthetünk belőle vacsorát, de elkápráztathatjuk vele a vendégeinket is. Frissen, melegen a legjobb.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!