Sörös tarja flamand módra, grillezve
A tarja az egyik leginkább kedvelt része a sertésnek, kiválóan alkalmas egyben sütésre éppúgy, mint szeletelve, jót tesz neki a párolás, a pácolás és a grillezés is.
Hozzávalók:
kb 1 kg sertéstarja
kevés liszt
10-15 dkg császárszalonna
2 fej hagyma
1 doboz barna sör
2-3 dl alaplé
4 db babérlevél
1/2 tábla étcsokoládé
só és bors
vaj
Elkészítés:
A tarjákat szépen felszeleteljük, nem kell túl vékony szeletekre vágni, mert úgyis megpároljuk, vagyis puhák lesznek mint a vaj. Tehát kb ujjnyi vastagok legyenek a szeletek, amiket azután lisztbe is forgatunk. A grillt beindítjuk, majd a rácson a húsokat elősütjük – de természetesen ezt lehet simán serpenyőben, olajon is készíteni.
A szalonnát kis kockákra daraboljuk, a két fej hagymát pedig felkarikázzuk, kihordunk a kertbe minden alapanyagot – és kezdődhet a párolási folyamat.
Egy nagyobb serpenyőben a császárszalonna kockákat elkezdjük lepirítani, majd jönnek a hagymák, a babérlevelek és a húsok. Felöntjük az edényt alaplével és sörrel, de nem kell az összes folyadékot hozzáadni, mert még később is pótolhatunk, na meg a mártásra is gondoljunk. Fedőt teszünk a serpenyőre, és minimum 30-35 percig pároljuk a tarjákat.
A főzési idő letelte után kóstolgatunk, beledobjuk a húsokra a csokoládét, majd még sózunk és borsozunk, ha kell. Amikor úgy érezzük, hogy elkészültek a húsok, akkor kivesszük őket egy tálra – és hagyjuk, hogy meleg helyen pihenjenek.
A serpenyőben lévő mártást még akár csokival, akár sörrel vagy fűszerekkel finomíthatjuk, majd hagyjuk egy kicsit rotyogni, sűrítjük, redukáljuk az állagát. A végén egy kevés vajjal keverjük ki, ettől fényesebb lesz a végeredmény.
Az íz? Sokan azt gondolnák, hogy a csoki és a sör meghatározza az ízvilágot – de mégsem. Egy nagyon selymes, összhangban álló íz alakul össze, amiről alig lehetne megmondani, hogy mi volt a két fő alapanyag. Tehát nem kell megijedni, sörre, csokira és tarjára fel – és nem csak grillen, simán a konyhában is neki lehet esni.
Hozzászólás zárolva.