Facebook hozzászólás
421

Süssünk ma pünkösdi kalácsot!

A pünkösdi étkezési szokások hasonlóak a húsvétihoz, bár a húsfélék közül inkább a szárnyasok dominálnak. Ám az ünnepi asztalról most sem maradhat el a kalács. Ez a kalácsfajta a sós vagy tejfölös, ami a Sárközből származik.

Kép: Pixabay

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 6 dl tej
  • 3 teáskanál cukor
  • 50 deka élesztő
  • 3 evőkanál olaj
  • só,
  • 1 tojás sárgája

Mártogatáshoz: 4 doboz tejföl, bors, só, kevés zsír

Elkészítése:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt a tésztát összegyúrjuk. Egy–másfél órán át órát kelesztjük. A megkelt tésztából karikákat formálunk, vagy összefonunk 3 sodort rudat. Kikent tepsibe rakjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, rövid ideig még kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben kisütjük. 4-5 doboz tejfölt sóval, borssal összekeverünk, kicsit zsíron felmelegítjük, és a kisült langyos kalácsokat megforgatjuk benne.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!