Sütőtökös gnocchi
Ugyanúgy készül, mint a krumplis nudlik. Kevés hozzávaló, egyszerű elkészítési mód. Adhatunk mellé paradicsom szószt, vagy valamilyen tejszínes, fűszeres mártást, de tejfölös-fetással is isteni.
Hozzávalók:
5 dl sült tökből nyert püré
4-5 dl liszt
1 tojássárgája
½ teáskanál só
reszelt szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
A megsütött tököt kaparjuk ki a héjából. Ha túl vizesnek találnánk, egy száraz serpenyőben közepes tűz fölött kavargassuk néhány percig, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon. Hűtsük ki. Keverjük bele a tojássárgáját, a liszthez adjuk hozzá a sót és a szerecsendiót, majd a püréhez kezdjük el adagolni a lisztet. Annyit tegyünk hozzá, hogy jól formálható, nem túl lágy tésztát kapjunk. A liszt mennyiségét döntően a sütőtök nedvesség tartalma határozza majd meg.
A tésztából lisztezett deszkán sodorjunk kétujjnyi vastag rudat, majd vágjunk belőle 4 centis darabokat. Sodorjuk meg, egy villa homorú részén görgessük meg kissé, majd forrásban lévő sós vízben 2-3 perc alatt főzzük meg. Ne tegyünk egyszerre sok gnocchit a vízbe! Ha feljöttek a tészta darabok a víz tetejére, szűrjük le, tegyük félre kicsit szikkadni, majd tálaljuk a kedvenc szószunkkal.
Hozzászólás zárolva.