Szaftos tarja sajtos-túrós krumpligombóccal
A sertéstarja kellemesen szaftos része a disznónak, érdemes minél többfajta receptben kipróbálni. Ennél az ételnél még a köret is roppant érdekes, úgyhogy fakanálra fel!
Hozzávalók 4 főre:
70 dkg tarja vagy sertéscomb csont nélkül
Kb. 15 dkg liszt
Só, frissen őrölt bors
5 nagy gerezd fokhagyma
2 ek olaj
1 l húslé
2 ek tejföl
A gombócokhoz:
30 dkg krumpli
2 tojás
15 dkg túró
10 dkg sajt
Kb. 20 dkg liszt
1 nagy csokor petrezselyem
2 tk só, pár tekerésnyi bors
Elkészítés:
A húst egycentis, féltenyérnyi szeletekre vágjuk. Kicsit kiklopfoljuk, minden oldalukat sózzuk, borsozzuk. Lisztbe forgatjuk, az olajon, nagy lángon mindkét oldalukra kérget sütünk. Egy lábasba szedjük, felöntjük annyi húslével, amennyi ellepi. Nagy lángon addig főzzük, míg a hús teljesen megpuhul (kb. fél óra), közben pótoljuk az elfőtt levet. Végül annyi maradjon rajta, hogy egy ujjnyival ellepje. A tejfölt kikeverjük 2 ek liszttel. Belenyomjuk a fokhagymákat is. Először 1 dl hideg vízzel keverjük ki, majd egy, merőkanálnyi szósszal. Majd még kettővel, végül visszaöntjük a lábasba, és kevergetve besűrítjük. megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, borsozzuk.
A körethez a krumplit meghámozzuk, puhára főzzük, összenyomkodjuk, kihűtjük. Megsózzuk, -borsozzuk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a túrót, a lereszelt sajtot és az apróra vágott petrezselymet. Összekeverjük, hozzáadunk annyi lisztet, hogy gyúrható masszát kapjunk. Ez kb. 20 dkg, de apránként adagoljuk. Nedves kézzel diónyinál kicsit kisebb gombócokat formázunk belőle. Kis adagokban lobogó, sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük. Tálaláskor ízlés szerint 5-6 gombócot tálra szedünk, 2-3 szelet húst rászedünk, rálocsoljuk a szaftot.
Hozzászólás zárolva.