Szűzérme Serrano sonkával, gombával töltve
A szűzpecsenye olyan finom alapanyag, hogy érdemes vele a lehető legjobban bánni. A jó bánásmód esetünkben azt jelenti, hogy csodás Serrano sonkával, gombával és aszalt paradicsommal töltjük meg a húst.
Hozzávalók:
1 szűzpecsenye
25 dkg csiperke gomba
10-12 szelet Serrano sonka
4-6 db aszalt paradicsom
6-8 gerezd fokhagyma
kömény
bazsalikom
oregánó
só és bors
olíva olaj
1 dl fehér vagy rozé bor
Elkészítés:
A gombákat megmosom, majd apró darabokra vagdosom. Egy nagyobb serpenyőben olajon elkezdem őket pirítani, majd köménnyel, oregánóval és bazsalikommal fűszerezem.
A szűzpecsenyét lehártyázom, majd éles késsel felnyitom úgy, hogy minél jobban ki tudjam nyitni. Finoman klopfolóval megütögetem, sózom, borsozom és bazsalikommal, oregánóval fűszerezem a húst.
A sonka szeleteket úgy fektetem keresztben a húsra, hogy befedje a teljes felületet. A megpirított gombát a sonkára halmozom, majd melléjük vékony csíkokra szeletelt aszalt paradicsomot is teszek. A szűzpecsenyét szorosan feltekerem, ügyelve arra, hogy sehonnan ne lógjon ki a töltelék. Nem kell összetűzni, a tepsiben szépen össze fog sülni az egész.
Tepsibe teszem a húst, öntök alá olívát és kevés bort. A hús mellé felkarikázott fokhagymákat szórok, majd alufóliát teszek a tepsire, beteszem a sütőbe. 200 C-on 25-30 percig párolom, majd ha igényli, akkor forgatok a húson. Ha már szépen összeáll a hús, akkor alufólia nélkül lesütöm, mindaddig, míg szépen meg nem pirul.
Köretként burgonyákat főzök meg, de pakolok melléjük fokhagymát, oregánót és bazsalikomot – hogy egy klassz mediterrán íz legyen a köretben is. Ha megfőttek, akkor joghurttal vagy tejföllel pürésítjük.
Forrás: http://husimado-eger.blog.hu/
Hozzászólás zárolva.