Tejben sült zöldfűszeres tojás
Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel.
Hozzávalók 4 személyre:
2 dl tej (1,5%-os)
2 dl főzőtejszín
8 db tojás
só, bors, zöld fűszerek (pl. provence-i fűszerkeverék)
10-15 dkg sajt (félkemény, füstölt, ezek reszelve, esetleg kis kockákra vágott camembert)
a kenéshez vaj
Elkészítés:
Kiválasztok 4 db hőálló edénykét, és kikenem vajjal. A tejszínt összekeverem a tejjel, sózom, borsozom és fűszerezem. Mivel ez egy francia ihletésű étel, én a provence-i keveréket használtam, de tehetünk bele tárkonyt, bazsalikomot, petrezselymet, rozmaringot vagy kakukkfüvet.
A kivajazott tálakat félig öntöm a keverékkel, majd 180 C-ra melegített sütőbe teszem. 5-7 perc alatt felmelegszik a tejszínes alap, ebbe ütöm bele a tojásokat, tálanként kettőt. Egy mélyebb tepsit veszek elő, azt annyi forró vízzel töltöm fel, hogy a tálakat félig ellepje. Beleteszem a tálakat, és visszateszem a sütőbe újabb 5-7 percre. Ez idő alatt a fehérje teljesen megfő, de a sárgája még folyós. Ekkor megszórom reszelt sajttal, és 2-3 perc alatt rásütöm azt is. Ha úgy szeretnénk, hogy a sárgája legyen lágy, akkor 3 perc után szórjunk rá sajtot, és 5 percnél tovább ne süssük. Adhatunk hozzá pirítóst, bagettet, vagy egy finom rozsos bucit. Az evőeszköz mindenképpen kanál legyen, és ne szégyelljünk a végén tunkolni.
Ezt a remekül mutató előételt pedig bármilyen vendégség alkalmával felszolgálhatjuk, nem fogunk vele szégyent vallani. Receptjéért a képre kell kattintani.
Hozzászólás zárolva.