Tejben sült zöldfűszeres tojás Max konyhájából
Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel.
Hozzávalók, 4 éhes szájhoz:
– 2 dl tej (1,5%-os)
– 2 dl főzőtejszín
– 8 db tojás
– só, bors, zöld fűszerek (pl. provanszi fűszerkeverék)
– 10-15 dkg sajt (félkemény, füstölt, ezek reszelve vagy kis kockákra vágott camembert)
– a kenéshez vaj
Elkészítés:
Kiválasztok 4 db, hőálló edénykét, és kikenem vajjal. A tejszínt összekeverem a tejjel, sózom, borsozom és fűszerezem. Mivel ez egy francia ihletésű étel, én a provanszi keveréket használtam, de tehetünk bele tárkonyt, bazsalikomot, petrezselymet, rozmaringot vagy kakukkfüvet.
A kivajazott tálakat félig öntöm a keverékkel, majd 180 C-ra melegített sütőbe teszem. 5-7 perc alatt felmelegszik a tejszínes alap, ebbe ütöm bele a tojásokat, tálanként kettőt. Egy mélyebb tepsit veszek elő, azt annyi forró vízzel töltöm fel, hogy a tálakat félig ellepje. Beleteszem a tálakat és visszateszem a sütőbe újabb 5-7 percre. Ez idő alatt a fehérje teljesen megfő, de a sárgája még folyós. Ekkor megszórom reszelt sajttal, és 2-3 perc alatt rásütöm azt is. Ha úgy szeretnénk, hogy a sárgája legyen lágy akkor 3 perc után szórjunk rá sajtot, és 5 percnél tovább ne süssük.
Hőálló alátétre teszem a tálkákat és úgy tálalom. Adhatunk hozzá pirítóst, bagettet vagy egy finom rozsos bucit. Az evőeszköz mindenképpen kanál legyen, és ne szégyelljünk a végén tunkolni.
Jó étvágyat hozzá!
Hozzászólás zárolva.