Facebook hozzászólás
852

Tejben sült zöldfűszeres tojás Max konyhájából

Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel. 

Tejben sült tojás, Kép: Somogyi Zoltán Max
Kép: Somogyi Zoltán Max

Hozzávalók, 4 éhes szájhoz:

– 2 dl tej (1,5%-os)

– 2 dl főzőtejszín

– 8 db tojás

– só, bors, zöld fűszerek (pl. provanszi fűszerkeverék)

– 10-15 dkg sajt (félkemény, füstölt, ezek reszelve vagy kis kockákra vágott camembert)

– a kenéshez vaj

Elkészítés:

Kiválasztok 4 db, hőálló edénykét, és kikenem vajjal. A tejszínt összekeverem a tejjel, sózom, borsozom és fűszerezem. Mivel ez egy francia ihletésű étel, én a provanszi keveréket használtam, de tehetünk bele tárkonyt, bazsalikomot, petrezselymet, rozmaringot vagy kakukkfüvet.

Rozmaringos sült burgonya Maxtól
Max mindig meg tud lepni minket! Most egy olyan receptet kaptunk, amelyet köretként vagy egy tükörtojással egy egyszerű vacsoraként is tálalhatod. Na, ezt nevezem én fregoli kajának!

A kivajazott tálakat félig öntöm a keverékkel, majd 180 C-ra melegített sütőbe teszem. 5-7 perc alatt felmelegszik a tejszínes alap, ebbe ütöm bele a tojásokat, tálanként kettőt. Egy mélyebb tepsit veszek elő, azt annyi forró vízzel töltöm fel, hogy a tálakat félig ellepje. Beleteszem a tálakat és visszateszem a sütőbe újabb 5-7 percre. Ez idő alatt a fehérje teljesen megfő, de a sárgája még folyós. Ekkor megszórom reszelt sajttal, és 2-3 perc alatt rásütöm azt is. Ha úgy szeretnénk, hogy a sárgája legyen lágy akkor 3 perc után szórjunk rá sajtot, és 5 percnél tovább ne süssük.

Hőálló alátétre teszem a tálkákat és úgy tálalom. Adhatunk hozzá pirítóst, bagettet vagy egy finom rozsos bucit. Az evőeszköz mindenképpen kanál legyen, és ne szégyelljünk a végén tunkolni.

Jó étvágyat hozzá!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!