Tejben, vajban, málnahabban – a nyár slágere
Szívesen feldobnád a hétvégi menüt egy könnyed, tejes nyári édességgel a málnaszezon közepén? Bereznay Tamás egyik kedvenc receptje akkor csak neked szól! A klasszikus piskótatekercs szinte mindannyiunkban a nagymamáknál töltött délutánokat idézi. Bereznay Tamás nagy rajongója a tejalapú desszerteknek, így most egy könnyed málnás habbal gondolta újra a receptet, amely egyszerre ébreszt nosztalgikus emlékeket, és számít igazán trendi édességnek.
– A konyhám alappillére a hazai tej és a tejalapú friss, tartósító- és ízfokozómentes anyagok. Minden alkalommal kizárólag vajjal dolgozom és rendkívül fontos számomra, hogy friss, természetes alapanyagokból készítsem az ételeim. A tej felhasználása valóban kimeríthetetlen, legyen szó előételről, egy ízletes főfogásról vagy egy ínycsiklandozó desszertről. Már most elmondhatom, hogy az idei nyár abszolút slágere a málnahabos tekercs. A tej, illetve pontosabban a tejszín és az ízletes pirosló málna párba állítva, könnyed piskótába burkolva tökéletes befejezése lehet valamelyik étkezésnek – ajánlotta receptjét Bereznay Tamás séf.
Hozzávalók
a krémhez:
- 5 dl tejszín
- 30 dkg málna
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 cl narancslikőr (triple sec) vagy narancsaroma
Gyerünk, maci a málnásba!Következzék egy magyar klasszikus, a Bear in the Bush – új kiadásban. Vegyünk alapul jeget. Öntözzük meg kevés málnaszörppel, egy-két mással, töltsünk rá rozét, majd frissítő szódát. Kicsit megkavarjuk, és már ihatjuk is! Igazi gyönyör egy nyári estén! Ne hagyd ki!
- 1 dkg vaníliás cukor
- 4 dkg kristálycukor
- 2 dkg habfixáló
a piskótához:
- 4 db tojás
- 8 dkg liszt
- 8 dkg kristálycukor
- 2 ek víz
- csipet só
A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a lisztet is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beledolgozzuk a masszába a vízzel együtt. Nagy, lapos tepsibe zsírpapírt fektetünk, vékonyan elkenjük rajta a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, szorosan feltekerjük, és visszacsomagoljuk a sütőpapírba. (Ha nem sikerült egyben leszednünk a sütőpapírt, csomagolhatjuk konyharuhába is. Azért fontos melegen szorosan feltekerni a piskótát, mert, ha mindezt hidegen tennénk, a tészta széttörne.) Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.
A tejszínből a habfixáló és a cukor hozzáadásával kemény habot verünk. Keveset (kb. 6 evőkanálnyit) félreteszünk a sütemény külső díszítéséhez, a többit ízesítjük a narancslikőrrel, a narancshéjával, a vaníliás cukorral. Belekeverjük a málnát, és megkenjük vele a piskótát. Az egészet óvatosan feltekerjük, külsejét vékonyan megkenjük a maradék habbal, és legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük. Vastag szeletekre vágva kínáljuk!
Hozzászólás zárolva.