Tejszínes vadnyúl leves erdei gombával
A hidegebb idő beköszöntével mindig előtérbe kerülnek nálam a tartalmas és forró levesek, amire hoznék most egy nagyon jó példát.
Hozzávalók az alapléhez:
1 komplett vadnyúl borda
1 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db gyökér zöldség
1 db fokhagyma
1 db karalábé
1 csomó petrezselyem
hideg víz
A lábasban a vizet megsózom, belepakolom az összes összetevőt, majd alacsony lángon elkezdem főzni az alaplevet. Nagyon fontos a lassú és gyöngyöző főzés, mert ekkor a lé nem lesz zavaros, az íz és illatanyagok szépen részei lesznek az alaplevünknek. A főzés felénél a keletkező habréteget szépen leszedjük a léről, de finoman kell dolgozni, hogy ne kavarjuk fel a levesünk alapját. Amikor már az alaplének gyönyörű színe alakul ki, az illat pedig belengi a konyhát, akkor a zöldségeket és a csontos húst kiszedjük a léből, majd leszűrjük a levet. A bordákról és a csontokról egy éles késsel leszedegetjük a használható húsokat, amiket szépen fel is kockázunk.
Hozzávalók a leveshez:
vadnyúl alaplé
felkockázott vadnyúl húsok
1/2 kg erdei gomba keverék ( vargánya, rizike, kucsma gomba tönk, gyűrűs tuskó gomba, fenyőtinóru, sárga rókagomba, laska, shitake )
1/4 kg csiperke gomba
1 csomó petrezselyem levél
3-5 db sárgarépa
1/2 tk őrölt borókabogyó
1/2 tk őrölt kömény
só, bors, chilipor
tejszín
1/2 citrom leve
Elkészítés:
Az alaplevet felteszem a lábasban, majd amikor már forró, akkor beleszórom a felkockázott répákat puhulni. Érkeznek a fűszerek: só, bors, egy késhegynyi chilipor, a boróka, a kömény és egy félmaréknyi felvágott petrezselyem zöld. Amikor már kezd puhulni a répa, akkor jöhet a feldarabolt csiperke gomba, majd a fél kilónyi erdei gomba is. Természetesen nem maradhat el az előfőzött, felkockázott nyúlhús sem – majd hagyom, hogy szépen minden összefőjön. Kóstolgatok, esetleg fűszerezek még, majd egy fél citrom levét is a levesbe nyomom – ezáltal egy kicsit savasabb, pikánsabb lesz a végeredmény. Utolsó fázisként egy kevés tejszínnel selymesítem be a levesemet, majd még petrezselyemmel szórom meg a tetejét.
Az alapanyagok hasonlóak, a végeredmény teljesen más. Egy újabb változat nyúlra és gombára. Receptért kattints a képre!
Hozzászólás zárolva.