Téli finomság: gesztenyés rizottó
A gesztenyét itthon sajnos csak édességekben, legfeljebb sülve, magában fogyasztjuk. Pedig számos finomságba remekül illik! Ez például egy egyszerű, de nagyszerű rizottó.
Hozzávalók
1 kisebb fej hagyma
8 szem gesztenye
15 deka rizottó rizs (arborio)
2 deci száraz fehérbor
6 deci zöldségalaplé (körülbelül)
15 deka sütőtök, kis kockára vágva
5 deka vaj
5 deka parmezán
1 csokor friss petrezselyem
1 darab nagyobb vargánya
olívaolaj
só, bors
Elkészítése
A gesztenyék héjába vágjunk egy keresztet, majd 160 fokon, lehetőleg gőzölős programon süssük 20 percig. A hagymát vágjunk apró kockákra. Egy forró serpenyőben hevítsünk olajat, majd pirítsuk rajta a hagymát üvegesre. Szórjuk rá a rizottórizst, és ezt is hevítsük addig, míg áttetszővé nem válnak a szemek. Öntsük rá a fehérbort, majd miután azt a rizs magába szívta, több részletben kezdjük el a zöldséges alaplevet is hozzáadni.
Ha egy adagot már magába szívtak a szemek, akkor adjuk hozzá a következőt. A második kör alaplé után gyorsan hámozzuk meg az időközben megsült gesztenyéket, és feldarabolva dobjuk a rizottóhoz, majd tegyük ugyanezt a kis kockákra vágott sütőtökkel. Keverjük össze, adjunk hozzá két újabb adag alaplevet, és folyton kevergetve, alacsony lángon főzzük tovább. Sózzuk, borsozzuk, és dobjuk hozzá a vajat is.
Reszeljünk le egy adag parmezánt, és ezt is keverjük az ételhez, végül durvára vágott friss petrezselyemmel is alaposan szórjuk meg. A vargányát vágjunk fel nagyobb szeletekre, és forró grillserpenyenyőben, kevés bors és só hozzáadásával pár perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalukat. Tálalásnál szedjük a krémes, forró rizottót egy tányérra, a tetejére helyezzük rá a grillezett vargányát, majd locsoljuk meg kevés olívaolajjal.
Forrás: Electrolux
További ínycsiklandó receptekért kattintson ide!
a Mindenár.hu
rendszeresen frissülő oldalán tájékozódhat!
Hozzászólás zárolva.