Töltött paprika bulgurral, édesburgonyával
Ezt az igazán kedvelt családi ételt én most még továbbalakítottam, okos szénhidrátokat használtam hozzá. A rizst bulgurral váltottam ki, a mellé kínált burgonyát pedig édesburgonyára cseréltem.
Hozzávalók:
a húsgombóchoz:
1/2 darált sertéshús
fél fej fokhagyma
1 fej hagyma apróra vágva és olajon megdinsztelve
125 g bulgur megfőzve
1 tojás
só, bors, pirospaprika
a mártáshoz:
1 doboz passzírozott paradicsom (kb. 400 g)
1 üveg lecsó (mivel kiadós téli ételről van szó, általában üveges lecsót használok, amennyiben teheted, természetesen friss lecsóból is lehet)
fél fej fokhagyma
só, bors,
pici édesítés
3 evőkanál olaj
Édesburgonya köret:
40 dkg édesburgonya
pici só a főzéshez
Elkészítése:
A mártáshoz a fokhagymát megpucolom és összevágom, olajon megfuttatom, hozzáadom a sűrített paradicsomot, majd a lecsót, közepes lángon főzöm.
A gombóchoz a hozzávalókat összekeverem, hagyom állni kb. 15 percet. Közben amikor a mártás megfőtt, rúdmixerrel összepépesítem, fűszerezem sóval, borssal, a paradicsom savasságát enyhítem egy kis édesítéssel.
A darált húsos masszából közepes méretű gombócokat formázok, és óvatosan belehelyezem az alacsony lángon rotyogó mártásba. Nem keverem fakanállal, nehogy a gombócokat összetörjem, hanem inkább a lábost mozgatom, hogy ne tapadjanak le a gombócok! Így főzöm kb. 50-55 percig.
Az édesburgonyát meghámozom, kockákra vágom, majd sós vízben kifőzöm és a gombóc mellé tálalom.
Bátran készíts nagyobb adagot a gombócból, egyrészt remekül fagyasztható, másrészt imádni fogja mindenki.
Hozzászólás zárolva.