Facebook hozzászólás
1 567

Túrós pogácsa tejmentesen

Tejmentes diétában az egyik legnagyobb kihívást a túró nélkülözése jelenti. Most egy olyan túrós pogácsa receptet olvashatsz, amelyet a tejallergiások és gluténérzékenyek is ehetnek. Próbáld ki!

Túrós pogácsa, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt és 25 dkg teljes kiőrlésű liszt (gluténmentes diétában 50 dkg gluténmentes lisztkeverék)
1/2 kg  kölestúró
25 dkg margarin (tejmentes diétában bio növényi margarin)
25 dkg vaj (tejmentes diétában bio növényi margarin)
5 dkg élesztő
rizstej

Elkészítés:
Először a kétféle lisztet mértem, szitáltam, kevertem össze. Lisztkeveréknél ez a lépés természetesen kihagyható. Langyos tejben (vagy rizstejben) felfuttatjuk az élesztőt. Amennyiben az élesztő nem fut fel a rizstejben, helyettesítsük az élesztőt szódabikarbónával.

Ezután a vajat és a margarint belemorzsoljuk a lisztkeverékbe. Pár kockányi vajat (vagy biomargarint) félreteszünk, hogy legyen mivel kenegetni majd a hajtásoknál. Beleteszem a túrót (kölestúrót) is. Hozzátesszük a tejes (rizstejes) élesztős keveréket, sózzuk, majd összegyúrjuk. Kinyújtjuk.Az összehajtott tésztát hűtőbe tesszük. Ha nincs időnk, akkor sincs baj, újra ki lehet nyújtani, és újra kenni, hajtogatni, lehet sütni, bár ilyenkor jó, ha a tepsiben hagyjuk pár percig a már melegedő sütő felett, hogy keljen kicsit. De ha van időnk, akkor most hagyjuk kb. 20-25 percig a hűtőben. Majd újra nyújtjuk, kenjük, pihentetjük. Újabb 20 perc pihenés után nyújtjuk, hajtjuk, de én már nem teszem a hűtőbe, és ilyenkor szoktam begyújtani a sütőt.

Kinyújtjuk, szaggatjuk, tojással kenjük, sajtozzuk (ha lehet) – már mehet is a sütőbe.A teljes kiőrlésű liszttől kicsi szürkébb lesz a színe, mint a hagyományos pogácsáé, de az íze, nagyon finom. Extra finomság: a sovány túró kis gömböcskéi a pogácsák külső oldalán keményre sülnek, szinte ropognak, mintha tepertős pogácsa lenne.
A klasszikus túrós pogácsa receptet a Babbago oldalán olvashatod el!

Medvehagymás pogácsa
A medvehagyma az a növény, amit szinte bármibe belecsempészhetünk, amihez passzol a fokhagymás íz. Nagyon szeretjük a pogácsában, és bár ez a juhtúrótól és a vajtól nem egy könnyed kis darab, mégis érdemes kipróbálni.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!