Uborka és sárgadinnye leves-könnyű és finom
Nyáron jól esik egy könnyű leves, akár zöldségből – például uborkából, akár gyümölcsből – mondjuk sárgadinnyéből készül.
Uborkaleves
Hozzávalók: 2 darab kígyóuborka, 2 gerezd fokhagyma, fél csomag apróra vágott friss kapor, 4 deci leveskockából főzött zöldségleves, 4 deci natúr joghurt, 1 citrom leve, ízlés szerint só, fehér őrölt bors.
Elkészítése: a jól megmosott, kimagozott uborkákat tökreszelőn lereszeljük, picit besózzuk, és 10-15 percig állni hagyjuk. Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a levesalapot, a joghurtot, majd alaposan összekeverjük. Borssal és citromlével ízesítjük, a tetejét kaporral díszítjük. Jól lehűtve tálaljuk.
Sárgadinnyeleves
Hozzávalók: 1 kiló érett sárgadinnye, 10-15 deka porcukor, 2,5 deci tejszín, 6 deci víz, 5-6 darab szegfűszeg, 1 darab fahéj, fél deci rum, 4 szem fehérbors, citromlé, csipet só.
Elkészítése: a felvágott dinnye egy kisebb szeletének húsát apró kockákra vágjuk, beszórjuk 5 deka cukorral, ráöntjük a rumot, és hűtőben jól lehűtjük. A többi dinnyehúst a vízzel és a fűszerekkel 10-15 percig lassú tűzön összefőzzük, majd lehűtjük. Belekeverjük a tejszínt, és jégbe hűtjük. A rumba áztatott dinnyekockákkal díszítve tálaljuk.
A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/2. számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.