Vaníliakrémes kosárka
Ez a recept is olyan szénhidrátok felhasználásával készült, amelyek egyenletesen emelik a vércukrot, lassú felszívódásúak. A vaníliakrém kókusztej alapú, a gyümölcs pedig bármilyen éppen kapható idénygyümölcs lehet.
Hozzávalók:
12-15 db kosárkához:
125 g barna rizsliszt
125 g zabliszt
125 g kókuszzsír
1 db M-es méretű tojás
1 kk szódabikarbóna
20 g negyedannyi édesítőszer (Dia Wellness 1:4 édesítőt használtam)
1 tk vanília kivonat
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
Vaníliakrémhez:
500 g kókusztej
4 db tojás sárgája
100 g eritrit
60 g pudingpor
1 csipet só
fél vaníliarúd kikapart magjai (vagy 1 teáskanál vanília aromával helyettesíthető)
Sütéshez:
500 g szárazbab (sokszor használható)
kosárka forma (szilikon, porcelán, fém, vagy létezik tapadásmentes bevonatú fém is)
Összeállításhoz:
200 g friss gyümölcs
1 db kezeletlen héjú citrom
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókból tésztát gyúrok, majd fóliába csomagolom és 20 percig hűtőben pihentetem. A hűtőből kivéve lisztezett deszkán vékonyra nyújtom a linzerkosárka átmérőjénél kicsivel nagyobb köröket szaggatok belőle, majd a kivajazott és kilisztezett formákba simítom a tésztát. Egy villával megszurkálom a tésztát és sütőgyöngyöt/szárazbabot szórok bele. A szurkálás azért kell, hogy a sütés közben a tészta alatt keletkező gőz távozni tudjon és ne emelje meg a tésztát, mindezt pedig még a sütőbabbal lehet fokozni, ami nehezékként működik, nem engedi, hogy a tészta megemelkedjen. A krémhez a vanília rúd magjait kikaparom és a rúddal együtt a kókusztej 2/3 részében megfőzöm, közben a maradék tejbe belekeverem az édesítőszert, a tojást és a pudingport is, majd folyamatos keverés mellett a meleg tejbe öntöm és krémmé főzöm. (a két rész összekeverése idejére a tűzről lehúzom, nehogy csomós legyen)
A krémet habverővel átkeverem, majd amikor már langyosra hűlt a tésztakosárkákba töltöm. A friss gyümölcsökkel, mentával díszítem, reszelt citrom héját reszelek a tetejére.
Hozzászólás zárolva.