Vörösboros marha casserole
Hogy mi az a casserole (ejtsd: keszrol)? Valójában egy vasedény, de az abban készült rakott, lassan sült ételeket is így hívják. Ez a vörösboros marharagu a világ egyik legjobb étele, az angol konyha remeke, és ebben a kategóriában azért nem sok étel indulhat a címért.
Hozzávalók:
80 dkg marhahús, sovány, párolni való
2 szál sárgarépa
1 kisebb fej zellergumó
1 fej vöröshagyma
6-8 szem salotta, vagy mogyoróhagyma egészben
20 dkg apró szemű csiperke
5 dkg füstölt kolozsvári szalonna
olívaolaj
3 evőkanál liszt
só, bors
1,5 dl vörösbor
4 dl csirke alaplé
1 kis doboz sűrített paradicsom
2 babérlevél
Elkészítés:
A húst megmostam, megtörölgettem, falatnyi kockákra vágtam. A szalonnát csíkokra szabdaltam, nagyobb kockákra vágtam a répát és a zellert, a gombát megtisztítottam, egyben hagytam őket. A lisztbe belekevertem 1 teáskanál sót, frissen őrölt borsot, és a húskockákat meghempergettem a lisztben. Olívaolajat melegítettem egy serpenyőben, a húst több részletben átsütöttem benne.
Amikor készen volt, tányérra szedtem a húskockákat, a visszamaradt olajhoz még öntöttem egy keveset, átsütöttem rajta a szalonnát, beledobáltam a zöldségeket, a babérlevelet, pirítottam néhány percig az egyveleget. Majd hozzáadtam a sűrített paradicsomot, a bort és az alaplevet, felforraltam az ételt.
Ekkor átöntöttem az egészet egy fedeles vaslábasba, rátettem a tetejét, és 160 fokos sütőben két és fél órát pároltam.
Hozzászólás zárolva.