Zabpehely palacsinta eper raguval
A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba, ami szintén pozitívum.
Hozzávalók kb. 12 db kis palacsintához:
10 dkg zabpehely
2,5 dl víz
3 evőkanál (kókusz)liszt
1 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál olvasztott kókuszzsír + még egy kevés a sütéshez
őrölt fahéj
2 evőkanál eritrit
egy csipet só
a tálaláshoz sok:) eper
Elkészítés:
A zabpelyhet néhány órával a sütés előtt (esetleg előző este) beáztatjuk a vízbe (hagyományos étrenden élők akár tejbe), és lefedve a hűtőben hagyjuk. Az eltelt idő alatt a zabpehely megszívja magát vízzel és megpuhul. Ha netán maradna rajta folyadék, öntsük le róla. Egy tálba téve adjuk hozzá a tojást, lisztet, az olvasztott zsiradékot (esetleg vajat), az eritritet (cukrot), fahéjat, sót, szódabikarbónát, keverjük el alaposan. Egy serpenyőben melegítsük meg a zsiradékot, és egy-egy evőkanálnyi masszát beletéve közepes, vagy annál alacsonyabb lángnál süssük a palacsintákat pirosra. Elég egyszer megfordítani mindegyiket, amikor sütés közben a masszában buborékok keletkeznek, és az alja már szilárd a palacsintának.
Ez az édesség nem hasonlítható a hagyományos palacsintához, elég tömör szerkezetű, és ha nem fűszerezzük karakteresen, kicsit jellegtelen is. De persze nagyon finom így is, de szinte elengedhetetlen hozzá egy kevés gyümölcs. Én 30 deka epret kockáztam fel, megcsepegtettem egy pár csepp agavé sziruppal, néhány csepp lime-mal, vágtam bele friss menta leveleket, azzal tálaltam a reggelit.
Hozzászólás zárolva.