Zsemlét otthon, reggelire
Érdemes megtanulni a kenyér- és pékáru sütés alapjait, mert sok szempontból kedvezőbb otthon megsütni ezeket, mint a boltban megvásárolni őket. Egyrészt ha otthon készülnek, tudjuk, mit tettünk bele, illetve főleg mit nem, másodszor az otthoni a legtöbb esetben finomabb, mint a bolti tucatáru, ráadásul a dagasztás kikapcsol, a végeredménynek lehet örülni, szóval igazi lélekápoló dolog a sütés.
Hozzávalók:
25 dkg BL55-ös liszt
17 dkg rozsliszt (Graham liszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt volt nálam most helyette)
7 gr szárított élesztő
2,5 dl víz
30 ml olaj
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor
20 ml tejpor
Elkészítés:
A hozzávalókat belesorakoztattam a kenyérsütő gép üstjébe – alulra a vizet, olajat -, és hagytam, hogy másfél óra alatt megdagassza, megkelessze a tésztát a gép. Kivételesen ez volt a praktikusabb megoldás, más esetekben nagyon szívesen gyúrom, dagasztom magam a tésztát.
Másfél óra múltán deszkára szedtem a tésztát, 8 darabra vágtam, megformáztam, mindegyiket jól meghajtogattam, zsemlévé formáltam, majd sütőpapírral bélelt tepsin hagytam újra fél órát kelni.
180 fokos sütőben 20-25 percet sütöttem. Én mindig le szoktam ellenőrizni, kong-e a kenyér/zsemle alja, és ha igen, akkor ki lehet szedni a sütőből Nagyon csinos kis zsemlék lettek.
Hozzászólás zárolva.