Facebook hozzászólás
393

9 egészségromboló élelmiszer, amit biztos, hogy te is eszel!

Az vagy, amit eszel, mondják, ám sokszor mi magunk se tudjuk, hogy mivel ártunk a szervezetünknek. Íme 9 élelmiszer, amelyek fogyasztását jobb kerülni. Amellett, hogy semmi tápértékük nincs, rendszeres fogyasztásuk egészségromboló lehet.

1. Fehér kenyér, finomított liszt.  Minden vitamintól, ásványi anyagtól, rosttól és más fontos tápanyagoktól megfosztott állapotukban a test számára értéktelennek minősülnek. A finomított fehér lisztet klórral fehérítik, és bromiddal brómozzák. Ez a két mérgező vegyi anyag pajzsmirigy- és más szervi károsodásokat okozhat. A glutén sok embernél kisebb-nagyobb mértékű túlérzékenységet, gyulladást és szövődményesen felszívódási zavart idéz elő.

A glutén kisebb-nagyobb mértékű túlérzékenységet okoz

2. Hagyományos fagyasztott ételek. Tele vannak tartósítószerekkel, ízfokozókkal, sóval, hidrogénezett olajokkal és egyéb mesterséges összetevőkkel. Mivel legtöbbjük már erősen előfőzött, így tápanyagtartalmuk minimális. Ha pedig otthon mikrohullámú sütőben újra felmelegítjük őket, még a maradék bioaktív anyagokat is elpusztítjuk.

3. Fehér rizs. Ahogy a fehér kenyérből, ebből is eltávolították már a legtöbb értékes  tápanyagot. A barna rizsről még nem hántolták le a pelyvás héj alatti korpát, emiatt nagyobb a tápértéke. A „dúsított” fehér rizs is hiányos tápanyagokban, a szervezet másképp dolgozza fel, mint a barna rizst, amely lassabban szívódik fel, és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet sem.

4. A mikrózható pattogatott kukorica.  A kukoricamagon kívül minden összetevője – a sok só, a tartósítószerek, ízfokozók – egészségtelenek, és betegségeket generálnak. A mikrohullámozható popcorn egy diacetil nevű kémiai anyagot is tartalmaz, amely károsítja a tüdőt. Ha szereted a pattogatott kukoricát, próbálj biokukoricát venni, amit egy edényben kipattogtathatsz kókuszolajban vagy biovajban. Hintsd meg kevés rózsaszínű himalája sóval.

Nem mindegy, hogy mit eszel!
Az elmúlt években számtalan táplálkozási útmutató, diéta látott napvilágot, amelyek nem felelnek meg a helyes étkezés alapvető szabályainak. Igen ám, de a magyar hagyomány sem igazán vág össze ezekkel. Miből mit és mennyit kell együnk, hogy jót tegyünk a szervezetünknek?

5. Pácolt húskészítmények, nitrátok, nitritek. A felvágottak, kolbászok, virslik, a bacon és a többi feldolgozott hús tele van nátriummal és nitráttal, nitrittel, nitrózaminnal és más tartósítószerrel, károsítják az érfalat, a sejtek génállományát, így fokozzák a szív- és érbetegségek és a rák kialakulási kockázatát. Ha húst szeretnél enni, keresd a nitrit és nitrát-mentes fajtát, és lehetőleg biotermesztésűt válassz!

6. Fehérje- és energiaszeletek. Úgy reklámozzák őket, hogy ezek az étkezést helyettesítő szeletek rettenetesen egészségesek. Ám ezek feldolgozott szójafehérjét, finomított cukrot, hidrogénezett zsírt és egyéb káros adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához. Persze nem minden fehérje- és energiaszelet rossz – el kell olvasnunk a címkéjüket, és értelmeznünk, hogy mit is vásárolunk.

Mik azok a transzzsírsavak?
Már megszoktuk, hogy van jó meg rossz koleszterin, meg van jó és rossz zsírsav. A jók a többszörösen telítetlenek – omega-3 és omega-6 –, a rosszak pedig a transzzsírsavak. De mik is ezek, és hogy kerülnek az ételünkbe?

7. Margarin. Rejtetten sokféle feldolgozott ételben lehet, és több közülük hidrogénezett transzzsírokat tartalmaz, ezek viszont minden változatban kerülendők. A jó minőségű margarinok transzzsírsavtartalma viszont ma már minimális, mivel ezeket – modern gyártási technológiájuk révén – nem hidrogénezett növényi olajból készítik. Itt is érdemes tájékozódnunk, hogy mi mit tartalmaz. Egyébként a közhiedelemmel ellentétben a vaj nem egészségtelen, különösen, ha kukorica- és szójatakarmány helyett füvön legeltetett állatoktól származik. Ám a legjobb az extra szűz kókuszolaj vagy olívaolaj használata lenne.

8. Szójatej és szója alapú húshelyettesítők. Ne dőljünk be a szójahóbortnak! A legtöbb szója-adalékanyagot egy hexán nevű mérgező vegyület felhasználásával dolgozzák fel, amely szoros kapcsolatban áll születési rendellenességek, szaporodási problémák és a rák kialakulásával. A meg nem erjesztett szója ösztrogéntartalma igen magas, ami felboríthatja a test természetes hormontermelésének egyensúlyát.

9. Semmi diétásat! A „diétás” termékek sok mesterséges édesítőszert – aszpartámot, szukralózt, szacharózt stb. – tartalmaznak. Ezeket az édesítőszereket neurológiai károsodás, emésztőrendszeri problémák és endokrin zavarok megjelenésével hozták összefüggésbe. Sok diétás termék hozzáadott vegyi ízesítőanyagokat is tartalmazhat, amelyek a zsír és más természetes összetevők eltávolítása miatt kerültek beléjük, hogy mesterségesen csökkentsék a kalóriatartalmukat. Maradj inkább a legkevésbé átalakított és kezelt teljes értékű élelmiszereknél! (Forrás: balaicza.hu)

Útmutató: ez kell a mindennapi egészséges táplálkozáshoz!
Sok-sok remek elvet ismerünk, hogy mi kell az egészséges az étrendhez. Ám általában válogatunk közülük, külön-külön próbáljuk meg követni ezeket az elveket, aztán meg csodálkozunk, vagy bosszankodunk, hogy a várva várt eredmény elmarad. Most csokorba gyűjtöttük e legfontosabbakat, amelyek így együtt megmutatják, hogy miként étkezhetünk valóban egészségesen a mindennapokban!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Rehabilitáció és egészségmegőrzés Hévízen

A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák az életminőség jelentős romlását okozhatják, különösen, ha…

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…
1 / 3 462

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!