A jövő desszertje
Mit együnk, hogy ne kelljen félnünk? Íme a kérdés, ami egyre gyakrabban foglalkoztatja mostanában az embereket.
Úgy tíz évvel ezelőtt legfeljebb ötezer, önmagában is fogyasztható élelmiszert kínáltak a hazai üzletekben, ma viszont már több mint ötvenezer féléből lehet választani.
A táplálkozás okozta szervi problémákat összefoglaló néven, civilizációs betegségeknek hívják. Fő felelősének a fehér kenyér mellett, a cukrot tartják számon. Mindezek figyelembevételével egyáltalán nem meglepő, hogy a táplálkozás okozta civilizációs betegségek listája csak gyarapodik.
Az optimális egészség biztosítása érdekében, a szivárvány színeinek megfelelő zöldségek és gyümölcsök együttes fogyasztását javasolják a kutatók.
Ugyanis azok a kémiai anyagok, amelyek nagyon hasznosak a szervezet számára, azok egyben a gyümölcsök és zöldségek színezőanyagai is. Ezért lila színű például az áfonya, vagy zöld a spenót és narancssárga a sárgarépa. Úgy tűnik, hogy a táplálkozástudományi kutatások szerint, a wellness mozgalom egyik alappillérének (a helyes táplálkozásnak) nélkülözhetetlen feltételeit lehetetlen biztosítani a táplálék-kiegészítők és étrendpótlók nélkül. Ezekre azért van szükség, mert a mai növények a környezeti hatások miatt már nem tartalmaznak annyi mikro-tápanyagot, mint kb. száz évvel korábban.
A megelőzés céljából javasolt tabletták fogyasztása azonban sokakban ellenkezést vált ki. A hangsúly azon van, miszerint nem mindegy, hogy valaki megelőzés céljából fogyaszt rendszeresen – az élelmiszerek kategóriájába tartozó – táplálék-kiegészítő készítményeket, amikor még egészséges, vagy a mellékhatásoktól sem mentes gyógyszertablettákat veszi be akkor, amikor már megbetegedett.
Ki gondolta volna, hogy eljön majd az az idő, amikor a hétvégi ebéd után desszertként kék, sárga, vagy piros vitamintablettákat fogyasztunk. Ha jól belegondolunk, ez végeredménye lehet egy olyan folyamatnak, ami globális összefüggéseket sejtet. -A tömegtermeléstől kezdve a környezetszennyezésen át egészen a civilizációs betegségekig.
Sőt, ezek a hatások, amik tőlünk, emberektől indultak, egyre inkább befurakodnak az otthonainkba, és az ételünkön keresztül térnek vissza hozzánk.
Hozzászólás zárolva.