Facebook hozzászólás
213

A kakaó története

A kakaótermelés igazi bölcsője Dél Amerika felső-Amazon táján található. A kakaófa termése, a kakaóbab, állandó meleget és sok csapadékot követel. A Dél Amerikán kívül, a kakaóbab legjobban Afrika, Ázsia, és Közép-Amerika trópusi területein terem, az Egyenlítőtől 15-20 fokig


  • Azok az országok melyek éghajlata kedvez a kakaótermelésnek, gyakran abban a kivételezett helyzetben találják magukat, hogy gazdasági fejlődésük nagymértékben a sikeres kakaótermelés függvénye.

  • Bár a kakaó emberi fogyasztása mintegy 2000 éves múltra tekint vissza , a kakaótermelésből származó fogyasztói, egészségügyi, társadalmi és gazdasági  hatásokat csak most kezdjük valóban felismerni. A kakaótermelés integrációja a globális gazdaságban igazán most kezd kibontakozni.

  A kakaótermelőknek az alábbi kihívásokkal kell szembesülniük:


  •  világ sok táján, a helyi, vidéki közösségek gyakori gazdasági nehézségekkel küszködnek, a szociális szolgáltatások sok esetben nagyon kezdetlegesek. A trópusi tájakon a kakaótermelés gyakran az egyedüli eszköz mely segítséget tud nyújtani ezekkel a kihívásokkal szemben. A kakaó ezeken a vidékeken nem csupán egy árucikk, hanem a helyi gazdaság motorja, a szegénység elleni küzdelem egyik fontos eszköze, a fenntarthatóság alappillére.

  • A kakaó termelőknek gyakran komoly, életbevágó nehézségekkel kell megküzdeniük. Sokan minden évben elvesztik termelésük egyharmadát különböző okok miatt. A rossz talajminőség képes akár 50 százalékkal is csökkenteni a kapacitást. Növénybetegségek, rovarok, kártevők, változó időjárás, alacsony-színvonalú termelő-eszközök, együttesen hátráltatják a kakaótermelésben rejlő erő kibontakozását. Ezek mind súlyos veszélyt jelentenek a kistermelők és helyi közösségek számára. Ezeknek az embereknek és közösségeknek, sok esetben a kakaótermelés az egyedüli megélhetési eszköz. Számukra létkérdés, hogy a termelés biztos  alapokon álljon

  • A kakaót termelő országok esetében a termelés gazdasági, társadalmi és politikai környezete gyakran ingatag. A kakaót-termelő emberek, és azok családjaiknak élete folyamatos nehézségekkel, bizonytalanságokkal szembesül.

  • 1990-ben a világ kakaó-termelő közösségét súlyos tragédiák érték. Egy roppant veszélyes gombabetegség, az úgynevezett „boszorkányseprű” elpusztította a brazil termelés 75 százalékát. Így Brazília, amely korábban a világ egyik fő kakaó exportőre volt, kakaó importőrré vált, hogy saját belföldi fogyasztási szükségleteit kielégítse. Nagyjából ugyanebben az időben Malajziát is egy hasonló veszteség érte. Itt egy rovarpestis következtében, amely elpusztítja a  kakaógumókat,  az ország kakaótermésének nagy-része odaveszett.

  • Jelenleg Indonéziában pusztít a rovarpestis (kakaógumó féreg) melynek következtében nagy veszélyben van az ország teljes kakaótermelési állománya.

  A kakaótermelők





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!