A kávékészítés kultúrája
Akármennyire is hihetetlen, akadnak még olyan emberek a világon, akik azt csinálják, amit szeretnek. Sőt, azt csinálják, amit mi is szeretünk. Triesztben, az illycafé központjában járunk…
Az illy kávék alapja a közvetlenül a termelőktől – és nem a nemzetközi árutőzsdén – vásárolt Arabica zöld kávé. A kávéültetvényeken az egyes szemek természetes, vagy – időjárástól függően – lemosásos módszerrel való eltávolítása után a kávé száraz, kiváló minőségű kenderzsákokba kerül. Ezek a zsákok Bangladesh legmeghatározóbb export termékei. Ettől a ponttól kezdve nemzetek válogatják a kávékészítés további folyamatait. A leginkább a híg kávét szerető németeknél rövid pörköléssel égetik el a kávészemek héját, így a kávé belül nyers marad, az aroma nem érvényesül olyan intenzíven. Más nemzeteknél a tizenkét percet igénybe vevő pörkölés a divat, ekkor a kávészemekben végbe menő kémiai folyamatokat mintegy megnégyszerezik.
Az illy-nél húsz éve hétféle különböző pörkölési eljárással próbáltak minden nemzetre pozícionálni, ma mindössze kettő eljárással dolgoznak, itt Triesztben. A pörkölést követően a laboratóriumban minden egyes szemet átvizsgálnak, majd minden egységből mintát véve két-három hivatásos kóstoló engedi gyártósorra a szemeket, ahonnan dobozolva kerülnek tovább a késztermékek az áruházak, kávéházak polcaira. A kóstolás minden esetben egy különleges kávékóstoló kanállal történik, melyből a lefőzött „teszt” kávé adagot óvatosan a szájüregbe helyezve, azt ott kissé megkavarva választhatunk a nyelőcső, vagy a műanyag pohár alternatív további útvonalak között. Ezt követően minden esetben vízzel és puffasztott rizzsel kell nyelvünket és szájüregünket kitisztítani.
Illy-collection
A kávé, lakáson kívüli fogyasztását ösztönző, világszerte elterjedt illy-bar és éttermi koncepció mellett a gyártó különleges csésze kollekciójával is sugallja exkluzív mivoltát és a napról napra hétköznapibbá válni akaró illy-életérzést. A kávéfogyasztás rituáléja a biológiai hatások mellett a vizualitás felé is utat tör: a kávé látványa mellett az 1992-ben bemutatott, azóta egyre bővülő illy-kávécsésze kollekció is ezt a vonalat kívánja erősíteni.
A többek között Jeff Koons, Matteo Thun, Marina Abramovic, Jannis Koullenis, David Bryne és Francis Ford Coppola nevekkel fémjelzett kollekciót az elmúlt években több külföldi székhelyű – például new york-i – fiatal kortárs művész munkájával bővítették, melynek köszönhetően ma már több mint 300-féle csészéből fogyaszthatók szigorúan az illy család termékei. A több mint 50 kortárs művész által tervezett sorozatot a Művészetek Palotájában tekinthető meg idén december 31-ig.
Hozzászólás zárolva.