Facebook hozzászólás
122

A sütés-főzés energiakímélő alapszabályai!

Pár egyszerű mozdulattal, vagy okos szerkentyűvel, hihetetlen mennyiségű energiát takaríthatunk meg a mindennapok során.Vajon tudja, hogy mire jó a prelátor és a csappöcök?

  • Fedőt rá! Egy liter víz felmelegítése fedő nélküli edényben kétszer annyi energiát igényel, mint fedő alatt.
  •  Ne főzzük túl az ételeket! Nemcsak energiát takarítunk meg így, de az étel is sokkal egészségesebb marad. Egészségünket szolgálja a kevés olajon való sütés is, ráadásul kevesebb veszélyes hulladék termelődik így.
  • Használjunk megfelelő méretű edényt! Ha a főzőlap átmérőjénél kisebb edényt választunk, a mellette felszálló felesleges hő akár 30 százalékkal növelheti az energiafogyasztást.
  • Csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire szükségünk van. Mérjünk pohárral, bögrével.
  • Ha az étel felforrt, vegyük kis lángra. A főzési idő ettől nem nő, viszont energiát takarítunk meg.

Spórolós kütyük:

  • Prelátor: az elmés szerkezet levegőt kever a csapból kifolyó vízsugárhoz, így kevesebb vízzel ugyanolyan mosóhatást ér el. Jobb csaptelepekbe eleve beleépítik, de külön is kapható. Akár 50 százalék vizet takaríthat meg.
  • "Csappöcök": a csaphoz szerelhető szerkezet csak akkor engedi folyni a vizet, ha valami – például a kezünk – megmozdítja a pálcikát. Akár 85 százaléknyi vizet takaríthat meg. 

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. június-júliusi számában jelent meg.  
 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!