A világhódító tea
A jó tea elkészítése művészet. A kimeríthetetlen változatosságú főzet lehet frissítő vagy nyugtató, fűszeres vagy simulékony, fekete vagy fehér, valamely formája a világ minden táján népszerű.
Az igazán kiváló teához megfelelő edényre is szükség van. Legjobb a porcelán vagy hőálló üvegedény. Fémek közül csak ezüstöt – zöldteához esetleg rézkannát – használjunk, mások elronthatják az ital aromáját.
Egy kis etikett
Van néhány alapvető illemszabály, amelyekkel érdemes tisztában lenni, bár ezekkel inkább csak egy angol teadélutánt lehet átvészelni. A teázás szabályai minden kultúrában mások, de Európában például biztosan nem illik a kanalat a csészében hagyni használat után. A csészét mindig vissza kell tenni a csészealjra, miután kortyoltunk belőle, és ha felemeljük, a csészealj se maradjon az asztalon.
Bár a különböző készítési és fogyasztási szabályokkal vastag könyveket lehetne megtölteni, a legfontosabb, és ebben a szakértők is egyetértenek, hogy élvezzük a teát. Senkinek nem kell csupán előre megírt szabályok miatt változtatnia teázási szokásain. De új élményeket szerezhetünk, ha más fajtát, elkészítési módot próbálunk ki.
Fűszeres édes chai
Hozzávalók két nagy csészéhez: 1/2 liter víz, 6-8 darab zöld kardamom, 5-6 darab egész feketebors, 1-2 szelet friss gyömbér hámozva és kockára vágva, 1 rúd, 3-5 centi hosszú fahéj, 1-2 darab szegfűszeg, esetleg egy kevéske sáfrány, 2/3 bögre (1,75 deci) tej, 4 teáskanál cukor, 2-3 teáskanál leveles fekete tea (lehetőleg indiai vagy ceyloni).
Elkészítése: a fűszereket a vízzel felforraljuk, majd 5-10 percig kisebb lángon főzzük. Hozzáadjuk a tejet és a cukrot, ismét felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Ezután kerül bele a tea. Két-három perc várakozás után leszűrjük, csészébe töltjük, és forrón fogyasztjuk.
T. G.
Fotó: Förster Tamás
A cikk a Piac és Profit áprilisi számának NHD mellékletében jelent meg.
Hozzászólás zárolva.