Az a kínai amit itt eszel, nem az igazi. Miért?
A kínai konyha az egyik legnépszerűbb a világon, hiszen kétségtelenül az egyik legváltozatosabb fogásokat felvonultató szakácsművészet. Itt az idő, hogy megismerd az igazi kínai konyha jellemzőit és filozófiáját.
Az egyes fogások készítésénél az öt alap ízből (édes-sós-savanyú-keserű-csípős) minimum 3 harmonikus kombinációját valósítják meg. Az eredeti kínai desszertek az egyedüliek, amelyek csak az édes ízt hordozzák, ezeket viszont csak ünnepeken, különleges alkalmakkor készítik.
Ősi kínai szokás, hogy az ételeket megosztják egymással, és egy adott közösségen, vagy társadalmi osztályon belül már nincsenek rangbeli különbségek. Ezért alakult ki a jellegzetes kerek asztal, melynek a közepén egy nagy forgó platóra helyezik a fogásokat. Ennél az asztalnál nincs "asztalfő", mint az európai, vagy amerikai étkezési kultúrában. A platót körbe-körbe forgatva pedig ki-ki abból vesz, és annyit, amennyi jól esik. Evőeszköz gyanánt csupán pálcikát használnak, mely csontból, bambusz szárból, vagy fából, illetve újabban műanyagból készül. Egyedül a leveshez adnak fából, vagy porcelánból készült rövid szárú kanalat. A kést csak a konyhában használják, ezért készül minden fogás szálasra, vagy kis kockákra darabolva.
Fő ital a tea, de hétköznapi étkezéshez általában semmilyen innivalót nem kínálnak, a folyadék szükségletet fedezi a leves. Szeszes italt, mely lehet rizsből készült erjesztett ital, vagy sör csak ünnepi alkalmakkor fogyasztanak.
Jó tudni, hogy a tofu – mely szójából készül – kínai találmány, és onnan terjedt el a világban.
Bár a közhiedelem szerint a kínaiak csak rizst használják, mint gabonafélét, azonban ez valójában csak a dél-kínai konyhákra jellemző. A tradíció szerint mindenféle ízesítés nélkül, gőzben párolva, kicsit "tapadósan" kell elkészíteni.
Észak-Kína konyháiban a búzalisztből gőzben főzött tészták, palacsinták és kenyerek a jellemzőek.
Ha eljutnak Kínába, ne csodálkozzanak hát, ha egészen más típusú fogásokkal találkoznak hát, mint az itthoni, vagy az európai kínai éttermekben.
Ám engedjenek a csábításnak és üljenek le egy kerekasztal mellé, és pörgessék meg a platót! Minél többen vannak, annál jobb! És lehetőleg válasszanak az étterem által javasolt menük közül, melyek a harmónia jegyében gondosan összeválogatott fogásokból állnak. Az a legjobb, ha mindenki más-más menüt választ, és mindenki, mindenbe belekóstol, hogy minél több ízt felfedezhessenek!
Hozzászólás zárolva.