Az igazi mediterrán ízeket akarod érezni?
Bár a Földközi-tenger melletti nyaralás a magyarok legkedveltebb úti céljai közé tartozik, keveseknek adatik meg, hogy a különböző konyhák közötti valódi különbségeket megismerjék, és megkóstolják.
2.) Az olasz konyha. Kétségtelenül a "tészta országa". S nem csupán a tészták ízesítésében jeleskednek, hanem magának a tésztának a készítésében is. Több, mint 100 féle tésztafajtát készítenek (az a 4-5 féle, amit nálunk is lehet kapni, az csak ízelítő tehát…). Ráadásul a magára is valamit adó étteremben a szakács minden reggel maga gyúrja frissen a tésztát, és kézzel, illetve gépi segítséggel készíti belőle a natúr, vagy a töltött tésztaféleségeket.
Olasz specialitás, hogy a leveseket is megszórják sajttal, általában frissen őrölt parmezánnal.
Mindenféle fűszernövényt használnak, kivéve az őrölt piros paprikát.
Jó tudni, hogy a szőlőtörkölyből készült párlat is olasz találmány. A grappa készítésének titkát (amitől a párlat nem égetően csípős, és tökéletesen érződik benne az eredeti szőlő zamata) szigorúan őrzik, és a névhasználat is az olaszok kizárólagos tulajdona.
3.) A spanyol konyha. A franciához hasonlóan markáns különbségek vannak a különböző régiók konyhaművészetében, így itt is jobb baszk, katalán, vagy andalúz konyháról beszélni.
Az egyetlen mediterrán ország, ahol a sertészsírt előszeretettel használják a szakácsok, az olíva olaj mellett, vagy helyett.
Jellegzetes alapanyaga a spanyol tájegységek konyhájának a mandula, melyet nem csupán édességekhez, hanem húsételekhez, mártásokban, salátákban is gyakran használnak.
Ugyanígy kedvelt alapanyag a fokhagyma, melyet nem csupán ízesítésre használnak, hanem a spanyol fokhagyma levesek (az interneten több, mint egy tucat variációt lehet találni!) sokak szerint verhetetlenek!
Ha spanyol ízvilágot szeretnénk adni fogásainknak, akkor háromféle fűszer mindig legyen otthon: sáfrány, ánizs és fahéj. Húsételekhez éppúgy, mint zöldségköretekhez, mártásokhoz használják. Leggyakrabban és legváltozatosabban használt, így a spanyol konyha jellegzetes zöldségeinek is tekinthető, a padlizsán és a zöld paprika. Szívesen használják, a megszárított és megőrölt, kis hegyes chilit, azaz a miénkhez hasonló, csípős piros őrölt paprikát. Általánosságban is elmondható, hogy a spanyol konyha a "legcsípősebb" a mediterrán konyhák közül. A már említett fokhagymán és piros paprikán kívül gyakran használnak cayenne borsot, hagymát, mustárt a különböző fogások elkészítéséhez.
Hozzászólás zárolva.