Az igazi mediterrán ízeket akarod érezni?
Bár a Földközi-tenger melletti nyaralás a magyarok legkedveltebb úti céljai közé tartozik, keveseknek adatik meg, hogy a különböző konyhák közötti valódi különbségeket megismerjék, és megkóstolják.
Specialitásai a spanyol konyhának a rizses ételek is, mely az évszázadokkal ezelőtti keleti hatás eredménye.
4.) A görög konyha. Amellett, hogy jelentős a török hatás, a görög konyha művészei elsősorban a zöldségek változatos elkészítésében jeleskednek. Nem véletlenül oly népszerűek a tzatziki, a moussaka, vagy az imam-baildi. Főzéshez, salátakészítéshez is kizárólag oliva olajat használnak, ám magát az olivabogyót, illetve a fa egyéb részeit (levelek, zsenge hajtások) is szívesen használják különböző fogások elkészítésében. Megjegyzendő, hogy Görögországban hatalmas olivaligetek vannak, és a görög olíva olaj minőségében vetekszik az olasz és a spanyol társaival, csak a "marketingje" rosszabb. Viszont jóval olcsóbb is!
A nálunk elsősorban édességek készítéséhez használatos fűszernövényeket gyakran használják a görögök mártások, saláták készítéséhez. Így a fahéj, a gyömbér, a menta vagy az ánizs ízét könnyen felfedezhetjük a görög ételekben. A gasztronómiai ítészek véleménye szerint a görögök a bárányhús elkészítésében verhetetlenek a mediterrán térségben.
Ha bármelyik országban járnak inkább egy-egy helyi kisvendéglőt válasszanak, mint a sokcsillagos éttermeket és szállodákat, ha fel akarják fedezni a valódi ízeket. A hazai éttermek étlapjait pedig előbb alaposan böngésszék át. Igaz a "keverékek" is lehetnek finomak, csak éppen nem hitelesek, hanem vendégcsábító reklámfogások!
Hozzászólás zárolva.