Az indukciós főzés titka
A nyolcvanas évektől a konyhákban is megjelenő indukciós főzőlapok ötvözik a gáz- és a villanytűzhelyek előnyeit: az egyik gyorsaságát a másik kényelmével.
Az indukciós főzőlap váltakozó elektromágneses mezőt hoz létre, és ennek hatására az edény alján örvényáram keletkezik. Ennek hője másodpercek alatt felfűti a speciálisan erre a célra kialakított edények fémalját. Az indukciós főzőlaphoz ugyanis mágnesezhető edények, serpenyők szükségesek. Az ilyenek acélból, zománcozott acélból és öntöttvasból készülnek. A rozsdamentes acél lábosok közül csak azok jók, amelyeket a gyártó ellát az ezt jelző logóval, vagy ennek hiányában esetleg magunk is meggyőződhetünk az edény alkalmasságáról egy mágnes segítségével.
A neves belga edénygyár, a Demeyere az általa kifejlesztett alj mágneses tulajdonságára hivatkozva azt állítja, hogy lábosai akár 30 százalékkal hatékonyabb energiafogyasztást produkálnak indukciós lapon való főzésnél. Miután a hő közvetlenül az edény alján keletkezik, gyorsabban felmelegíti az ételt, ezáltal spórolni tudunk a főzés során használt energiával. Ha pedig nem teszünk lábost a tűzhelyre, a főzőzóna automatikusan kikapcsol.
Létezik olyan edény is, amely egy különleges technológiának köszönhetően bizonyos hőmérsékletnél megszünteti a mágneses mezőt, így nem tudjuk odaégetni vagy kifuttatni az ételt. Az indukciós lapok másik nagy előnye, hogy könnyen takaríthatók. A főzőlap alig melegszik fel, így a véletlenül kifröccsent étel nem ég rá a felületére.
Sebők Orsolya
Illusztráció: Förster Tamás, Hansa, Sykora
A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009. április-májusi számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.