Facebook hozzászólás
96

Bor és tészta

Az ősz közeledte változást hoz az életünkben. Az időjárás zordabb lesz, előkerülnek a melegebb a kabátok, az esernyők és a gumicsizmák. Elkezdődik a felkészülés a télre, másként étkezünk, másként éljük a mindennapokat. De mielőtt végképp ráhangolódnánk erre az életmódra, az utolsó napfényes napok kicsalogatnak minket a természetbe. Még akad egy kis munka a földeken. Be kell gyűjtenünk az utolsó mézédes szőlőfürtöket.

A szüret önmagában fantasztikus élmény. Ilyekor válik egyértelművé, hogy a szőlősgazda egész éves munkája, a természet kecsegtető ajándéka, vagyis a meleg napsütés és a kiadós, de mégsem túlontúl sok csapadék szép, édes szőlőfürtöket eredményezett-e?  Felmérhetővé válik a megtermett mennyiség, és a szőlő minősége is. Ez pedig előrevetíti az évjáratot. De mielőtt palackokba töltenék a zamatos nedűt, és a boltok polcain csalogató címkéikkel vásárlásra ösztönöznének, bizony le kell szedni a fürtöket. Ez, az évszázadok óta hagyományokra épülő ünnep, mára vidám közösségi tevékenység lett. Mert mint minden betakarítás, úgy a szüret is kemény munkával jár.

De a többnapos, megfeszített munkát követően az utolsó nap a mulatozásé. Látványos szőlőpréselésben lehet részünk, amikor mi magunk tapasztalhatjuk meg, milyen furcsán jóleső érzés, amikor a megtaposott szőlőszemekből kibuggyan a nedű. Átfolyik ujjaink között, és bizony kemény fizikai erőlét szükséges ahhoz, hogy a több 100 kiló szőlőszemből néhány liter szőlőlét kitapossunk.

Majd következik az első kóstoló, amikor a must semmihez sem hasonlítható íze átjárja a szánkat, és megmozgatja az ízlelőbimbóinkat, meghozva kedvünket a falatozáshoz. Az asztalra kerülnek a tájegység finomságai, az ízletes házikolbász, az ínycsiklandó szalámi, és a hagyományos magyar ételek. Mert tagadhatatlan, a nehéz ételeket egy pohár testes borral fenséges leöblíteni. De mit tegyen az ember, ha nem bírja sem a fűszeres ételeket, sem a testes borokat? Neki valami más jár…

Sokféle ételtársítást ismerünk, mégis, amikor a borról beszélünk, a tészta a legritkább esetben jut az eszünkbe. Pedig nem is sejtjük, micsoda nyerő pártost alkotnak: könnyedségükkel tökéletes egységet képeznek. Legyen szó akár egy hétköznapi ebédről, akár egy többfogásos ünnepi vacsoráról. Ők ketten kéz a kézben megfőznek minket.

Amikor az olasz konyháról beszélünk, kétségünk sincs a felől, hogy az olaszok kedvenc ételeikhez, a tésztákhoz bort fogyasztanak. Miért ne tennénk mi is hasonlóan? Ráadásul tápanyagtartalom szempontjából a tészták a legértékesebbek ételek közé tartoznak, könnyen emészthető, gyorsan felszívó szénhidrátokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint egyes fajtáik emésztést elősegítő rostokkal látják el a szervezetet. A hazánkban népszerű a tojásos tésztákban pedig tojásnak köszönhetően még több hasznos tápanyag, vitamin, lecitin, vas, és egyéb ásványi anyag található, így nemcsak finom de egyben egészséges.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!