Facebook hozzászólás
182

Brüsszelt látni és… csak csodálni!

Brüsszel évszázadokon át sokféle náció-rómaiak, spanyolok, franciák-fennhatósága alá tartozott. E sokszínű múlt szinte predesztinálta Brüsszelt mai stratégiai szerepére, s így az utóbbi évtizedekben a belga főváros diplomaták, üzletemberek, eurokraták, EU- és NATO-alkalmazottak tíz- és százezreinek is otthona lett.

Árfogódzó. A pezsgő üzleti élet, a város meghatározó politikai szerepe alaposan felverte a szolgáltatások, főleg a taxik és a vendéglátóhelyek árait. Szerencsére ezzel párhuzamosan megjelent, már ami az éttermeket illeti, az alacsonyabb árakkal dolgozó, de ugyanolyan színvonalat kínáló konkurencia, így Brüsszelbe érkezve először is nem árt alaposan tájékozódni.
Üres taxik nemigen cirkálnak az utcákon, a sofőrök a drosztokon várják az utasokat. A városban, főleg a központi helyeken, számos taxiállomás található, de olykor gyorsabb telefonon kocsit rendelni.

Ami a gyomrot illeti
Kezdjük egy olyan étteremmel, ahol még akkor is nehéz üres asztalt találni, amikor minden normális étteremben alig van forgalom.

Au Vieux Saint Martin. Itt – ha akad üres asztal – mindenkit szívesen látnak, akár egy csésze kávéra, akár egy többfogásos vacsorára tér be. Az étlap rövid, de a leghíresebb brüsszeli specialitásokat tartalmazza, az adagok bőségesek. Az itallap különösen figyelemre méltó, lévén a tulajdonos borkereskedő (Grand Sablon 38. Tel.: 512-9292).

Aux Armes de Bruxelles. Az Ilőt Sacré turistakopasztói között megbúvó barátságos étterem szolid eleganciája és kitűnő konyhája révén jobbára helyiekből álló, stabil vendégkört mondhat magáénak. A belga „klasszikusok” egyszerűen kitűnőek, kóstolja meg a waterzooit, a csirkés erőlevest és bátran a feketekagylót. Ráadásul a steakekhez is ördögien értenek. Hétfőn zárva (Rue des Bouchers 13. Tel.: 511-5550).

Brasserie Georges. Brüsszel egyik legrégibb sörözője, népszerűsége máig töretlen. A siker titka: art deco enteriőr, gyors és udvarias kiszolgálás, kiváló konyha. Az étlapon olyan hagyományos belga ételek is szerepelnek, mint a sauerkraut vagy a posírozott tőkehal vagy a hurka, de a séf merész újításait is kipróbálhatja, például az endívia-curryvel tálalt kardhalat (Av. Winston Churchill 259. Tel.: 347-2100).

Moeder Lambic. A sörbarátok Mekkája. A vendégeknek alaposan fel van adva a lecke, hiszen több mint ezer- (!), köztük csaknem ötszázféle belga sör közül választhatnak. Az árak viszonylag barátságosak, így a söröző népes törzsközönséget mondhat magáénak (Rue de Savoie 68.).





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!