Csak semmi pánik! Nem fogunk éhen halni!
Aki nem utazik el a hosszú hétvégére, az már most pánikban van. Mit fogunk enni négy napig? És felháborodik: abból fog állni az életem 4 napig, hogy sütök-főzök? Ráadásul – ugyebár az általános válság okán – spórolni is kéne, tehát étteremről szó sem lehet!
S végül, de nem utolsó sorban – ha egyik fenti variáció sem jön be – megoldás az is, ha lefagyasztjuk a szükséges kenyér mennyiséget. Az egyszerű félbarna és házi kenyér igen jól bírja a fagyasztást. De, egyrészt vágjuk szét, negyed, vagy fél kilós darabokra – igényeinknek megfelelően – másrész sose tegyük mikroba kiolvasztani! A mikrózás ugyan gyorsan felmelegíti, de ki is szárítja a kenyeret. Elég, ha egyszerűen kivesszük a mélyhűtőből, nylon zacskóban hagyjuk a konyhapulton, szobahőmérsékleten kiolvadni. Súlytól függően egy-két óra alatt friss, puha kenyerünk lesz.
A barna kenyereket pedig még mélyhűtőbe sem kell tenni, csak egyszerűen nylon zacskóban a normál hűtőbe, majd hagyni szobahőmérsékleten egy kicsit átmelegedni. Még 3 nap múlva is ugyanolyan friss lesz.
4.) Néhány főzési-sütési tipp.
Készítsünk egy nagy adag húslevest. Az első nap a főtt hús mellé készíthetünk gyorsan egy mártást (pl. paradicsomszósz konzerv püréből pillanatok alatt kész van), és burgonyapürét (akár zacskós porból). Második nap, ha már csak leve van, vagy kevés a zöldség, tegyünk bele májgombócokat (mireliben kapható), harmadik nap erőlevesként csészében felszolgálhatjuk úgy, hogy mindegyik adagba frissen beleütünk egy nyers tojás sárgáját. Laktató és tápláló.
A negyedik napon, a maradék levet felhasználhatjuk pl. egy gyors zöldségleves hígításához.
Készítsünk egy jó nagy adag pörköltet. Fejenként kb. 20 dkg húst kalkulálva számoljuk ki a szükséges mennyiséget, a receptúra többi összetevőjét pedig arányosan növeljük meg.
Egyik nap feltálalhatjuk magát a pörköltet, valamilyen körettel és savanyúsággal. Második napon készíthetünk székelykáposztát, harmadik napon bácskai rizses húst a pörkölt felhasználásával. A negyedik napon a maradékot daráljuk le, és használjuk fel például rakott kelkáposzta, vagy lasagne készítéséhez.
Ha nem szeretik a pörköltet, és az azzal készült fogásokat, akkor süssenek le – a család nagyságától függően – 2-3 csirkét egyben. Első napra, frissen isteni a sült csirkecomb körettel, savanyúsággal. Második napon a mellek húsához készítsünk például egy tejszínes gombás mártást, vagy citromos tejfölös mártást és rizs köretet. A harmadik napon a maradék húsokat daráljuk le, és használjuk fel valamilyen rakott ételhez. Például, a milánói makaróni készítéséhez is felhasználhatjuk, csak a kész szószt kell hozzá megvenni.
Hozzászólás zárolva.