Facebook hozzászólás
309

Damaszkusz legfőbb kincse az étkek gazdagsága

Otília Al Zafari pozsonyi konyhájában is őrzi az arab ízeket: „Fiaim bár itt születtek, de arab ételeken nőttek fel, és szegényesnek tartják a szlovák konyhát”

Ilyen tartalmas ebéd és kiadós desszert után a vacsora nyilván éjfélig is várhat.

Este tíznél hamarabb nem is szoktunk asztalhoz ülni. Általában ilyenkor is főtt étel van, mondjuk kuszkusz – vagyis mártásos hús rizzsel, darával vagy a tarhonyához hasonló tésztafélével és nagyon sok zöldséggel. Az arabok nagyon szeretnek grillezni, a kebab, a bárányhúsból készült razsnyicsi vagy a kenyérbe rakott grillezett hússzeletek, a shawerma minden családban az alapmenühöz tartozik. Mi gyakran vacsoráztunk hússal, sajttal vagy spenóttal töltött raviolit is, paradicsomos vagy joghurtos mártással.

Az alkoholt tiltja a mozlim vallás, mivel öblítik le ezt a sok finom falatot?

Friss gyümölcslevekkel vagy ásványvízzel. A kevésbé vallásos arabok vagy a keresztények azért isznak alkoholt is, de elsősorban édes likőröket.

A hallottak szerint egy igazi arab háztartásban egész napos foglalatosság a főzés.

A hagyománytisztelő családokban az is, a fiatalok már gyakrabban járnak étterembe, vagy félkész ételeket, pl. panírozott húsokat vesznek. De ahol az asszonyok mindent maguk készítenek, ott fél nap eltelik, csak mire felaprítják a sok zöldséget, vagy kibelezik, megtöltik a padlizsánt, cukkinit.

Ha mindennap roskadoznak az asztalok a sok finomságtól, hogyan tudják ezt a bőséget fokozni, mondjuk, egy lakodalomban?

A lakodalmakban épphogy nincs nagy eszem-iszom, mert két-háromszáz vendéget is meghívnak. A nők és a férfiak külön szórakoznak, és frissítőként csak egy kehely fagylaltot szolgálnak fel nekik. Még ez sem olcsó, mert az arab országokban friss tejszínből kézzel köpülik a fagylaltot, jó sok gyümölccsel, pisztáciával és mogyoróval. Ahol kevesebb vendéget hívnak, ott bárányt vágnak, ezt készítik el, de kimondottan esküvői ételsor nincs. A gyermekek megszületését viszont mindig édesköményből és rizslisztből főzött, kókuszdióval, pisztáciával, mogyoróval és mandulával díszített pudinggal ünneplik. Nagy katlanban főzik, és minden babalátogató vendég kap belőle.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!