Egri Bikavér Ünnepe
Eger talán legszebb terét, a Dobó teret július 8-tól három napra birtokba veszik a borászok és az ínyesmesterek. Bizony, hiszen e nemes, tüzes – minimum három bor házasításából születő – bor igazán úgy élvezhető, ha a hozzá illő falatokkal együtt kóstolgatjuk. A téren felállított ízléses sátrakban 30 Egri Bikavér mellé 17 egri étterem kínálja a falatokat.
Hosszú évtizedeken keresztül a tokaji aszú mellett az Egri Bikavér volt szinte az egyetlen bor, mely Magyarország nevéhez kötődött a világban. A nagyüzemi termelés azonban nem mindig tudta azt a minőséget nyújtani, ami ennek a borfajtának a tradícióihoz méltó lett volna.
A rendszerváltozás után újkorát kezdő hazai borászatban a 90-es évek közepétől példaértékű módon fogtak össze az egri bortermelők a bikavér presztízsének újrateremtéséhez, minőségi színvonalának a történelmi gyökerekhez méltó visszaállításához. Az elmúlt 7-8 év hazai és külföldi szakmai elismerései mellett a fogyasztói érdeklődés növekedése is jelzi, törekvéseik nem maradnak hatástalanok. A „jó bornak is kell a cégér” szellemében a 9 évvel ezelőtt született program, az „Egri Bikavér Ünnepe” igazán izgalmas lehetőséget kínál a borkedvelőknek.
Eger talán legszebb terét, a Dobó teret ilyenkor birtokba veszik a borászok és az ínyesmesterek. Bizony, hiszen e nemes, tüzes – minimum három bor házasításából születő – bor igazán úgy élvezhető, ha a hozzá illő falatokkal együtt kóstolgatjuk.
Idén július 8-án 16.00 órától, az ünnepélyes megnyitóval és a legjobbaknak járó díjak (Eger Szőlő és Borkultúrájáért érem, 2004 Év Egri Szőlőtermelője, Egri Év Bortermelője, Egri Év Gasztronómusa és a 2005. évi Egri Borverseny eredményhirdetés) átadásával veszi kezdetét az ünnep, mely egész hétvégén tart.
A téren felállított ízléses sátrakban 30 Egri Bikavér mellé 17 egri étterem kínálja a falatokat.
Természetesen, mivel a Bikavér különféle fajtájú borok házasításából jön létre, így mindegyik más és más, tehát unalomról szó sem lehet. Sőt, inkább izgalmas és pompás lehetőség, hogy összehasonlítsuk a termelők borait, s akár kiválasszuk magunknak kedvenc Bikavérünket.
Hozzászólás zárolva.