Egy férfi és egy nő a francia étkezéskultúráról
A franciák nem csak főzni és enni szeretnek, hanem hosszasan és élvezettel tudnak beszélgetni is az ételekről, a gasztronómia, mondhatni, a második vallásuk
A francia krémlevesek híre nagyon jó. Tényleg olyan finomak?
Antónia: Nagyon jók, a kedvencem a Dubarry krémleves, amely zsenge tökből készül, természetesen, sok tejszínnel. Egyébként a franciák ritkán, inkább csak az ünnepi alkalmakkor esznek leveseket. Az előétel gyakoribb – ez lehet zöldségsaláta pirított kolbászdarabkákkal, kevéske szardínia, lazac, kacsamáj vagy fokhagymával megkent pirítós, de mindig nagyon picike adag, igazán csak étvágygerjesztőnek.
Ilyen gazdag konyha esetében nyilván vidékenként és családonként változó, mikor mi kerül az asztalra. Lehet egyáltalán tipikus francia reggeliről, ebédről, vacsoráról beszélni?
Antónia: A reggeli mindig édes. Általában az ismert croissant, csokoládés kenyér, vagy pirítós dzsemmel. Soha nem kiadós a reggeli, éppen csak pár harapás, és ehhez gyümölcslevet vagy tejeskávét isznak. Az ebéd azonban már többfogásos lakoma, mindig előételből vagy levesből, főételből, desszertből és sajtokból áll. A főétel lehet hal, rák, csiga vagy másféle hús, de legtöbbször krumpli vagy rizs nélkül, csakis zöldséggel. Nagyon szeretik például a párolt zöldbabot, a spárgát, a friss zöldségsalátákat. Kenyeret vagy bagettet viszont mindenhez fogyasztanak – utóbbit csak törni szabad az asztalnál, vágni soha. Elég sok morzsalék lesz belőle, ezt morzsalapátkákkal szedik össze és a galamboknak szórják.
A több mint négyszázféle sajtból is aszerint válogatnak, melyik milyen ételhez illik?
Antónia: Igen, és általában tizenöt-húszfélét is kínálnak, de csak kétfélét illik venni. Ha valaki több sajtot eszik, ezzel azt üzeni, hogy nem lakott jól, ami az illetlenség netovábbja. Ugyanúgy, mint ahogy a desszertként felszolgált süteményből, kalácsból, csokoládékockából sem illik kétszer venni. Friss gyümölcs pedig egyáltalán nem kerül az asztalra, a francia gasztronómia szerint az ebéd vagy a vacsora előtt egy órával kell enni, hogy serkentse az emésztést. A franciák tízóraira vagy uzsonnára fogyasztanak almát, körtét, barackot, szőlőt.A vacsora szintén ilyen szertartásos és gazdag?
Hozzászólás zárolva.