Facebook hozzászólás
395

Egy férfi és egy nő a francia étkezéskultúráról

A franciák nem csak főzni és enni szeretnek, hanem hosszasan és élvezettel tudnak beszélgetni is az ételekről, a gasztronómia, mondhatni, a második vallásuk

Antónia: Megadják a módját, de nem tart túl sokáig a főzés, mert a húst már felszeletelve vásárolják, és rengeteg a különböző háztartási gépük. Imádnak aprítani, szeletelni, a zöldségek felaprításának például annyi különböző módját ismerik, amennyit el sem tudtam képzelni, amíg nem láttam. De nagyon fontos az is, hogy számukra a főzés nem a konyhában, hanem a piacon kezdődik. A franciák ma sem a szupermarketekben szerzik be a húst, a sajtot, a zöldséget, a fűszereket, hanem hetente legalább egyszer kimennek a rengeteg piac valamelyikére, és ott nagy élvezettel válogatnak, szagolgatnak, kóstolgatnak. Nagy a kultúrája például a friss fűszernövényeknek, és a volt francia gyarmatoknak köszönhetően a legkülönbözőbb afrikai terményeket is megtalálják a vásárlók.

Michel: A francia konyha azért annyira gazdag, mert Lyon, a kikötőváros volt a központja, és az úri házakhoz a világ minden tájáról érkeztek szakácsok, magukkal hozva az otthoni recepteket. Nálunk ezek a receptek és ízek összekeveredtek, és kialakult belőlük egy sajátos egyveleg, amely minden nemzeti konyhából a legjobb hagyományokat őrizte meg és fejlesztette tovább.

A gyorséttermeknek, a hamburgerkultúrának máig sikeresen ellenáll a francia társadalom?

Michel: A gyerekek és a fiatalok időnként elmennek a McDonald’s-ba, mert divatos, de a felnőttek nem. A párizsi gyorséttermeket csak a turisták látogatják, mi, franciák nagyon büszkék vagyunk a konyhánkra, és vigyázunk arra, mit eszünk. Mennyire általános az, hogy a férfiak főznek?

Michel: A fiatalabb férfiak közül már sokan főznek, én is otthonosan mozgok a konyhában. A barátaim szeretnek hozzám járni vacsorázni, mert mindig meglepem őket valamivel. Szeretek kísérletezni, improvizálni, azt élvezem a legjobban, ha egyszerre fő a leves, rotyog a szósz, párolódik a hús, sül a kenyér, és miközben mindezt felügyelem, még a desszertet is elkészítem. A nagyon jó minőségű félkész ételeknek, alapanyagoknak köszönhetően alig egy órába telik, amíg az egész vacsora elkészül, addig éppen hogy megiszunk egy pohárka konyakot vagy pezsgőt.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!