Egy férfi és egy nő a francia étkezéskultúráról
A franciák nem csak főzni és enni szeretnek, hanem hosszasan és élvezettel tudnak beszélgetni is az ételekről, a gasztronómia, mondhatni, a második vallásuk
Antónia: Mindig pontosan azelőtt hagyják abba, hogy teljesen jóllaknának, a franciák számára ismeretlen az az érzés, hogy alig bírnak megmozdulni az asztaltól.
Michel: Én ezt az érzést Szlovákiában ismertem meg, mert ahová megyek, mindenhol rengeteg ételt szednek nekem. Mivel tudom, hogy ez itt a szívélyesség jele, és nem akarom megsérteni a vendéglátóimat, mind meg is eszem, amit elém raknak, úgyhogy aztán ki kell hagynom néhány étkezést.
Mi ízlik nálunk a legjobban?
Michel: Az árvai szalonna, az olyan finom, hogy levédetném. Szeretem a káposztából készült ételeket, a töltött káposztától a sokféle káposztalevesig, és a pörkölt meg a gulyás is nagyon finom. A fehérborok pedig egyszerűen csodálatosak, egészen a tokaji borvidékre képes vagyok elmenni néhány palackért. Egyedül a brindzás galuskával nem tudtam megbarátkozni, az itteni sütemények választéka viszont meglepett. Egyetlen hibájuk van, túl édesek. Valószínűleg ez is változni fog, mert a világot járva mindenhol azt tapasztalom, hogy a robusztus, nehéz ételeket, amelyeket a nehéz fizikai munkát végző elődeink fogyasztottak, felváltják a könnyű, kifinomodott ízek. A gasztronómia alkalmazkodik az emberek életstílusához, és egyre inkább a kultúra részévé válik ott is, ahol eddig nem szenteltek neki különösebb figyelmet.
Azt mondják, a jót könnyű megszokni. A gasztronómia fővárosában egyáltalán lehet az embernek hiányérzete, ha az evésre gondol?
Antónia: Az itthoni ízek néha hiányoznak. Én ezt szentimentális evésnek hívom, mert Párizsban valóban megtalálok mindent, ami szem-szájnak ingere, az anyám mákos kalácsáért, a barátnőm apukájának a krumplis laskájáért, vagy egy jó tányér pörköltért knédlivel néha képes lennék hazautazni. Ha látogatók jönnek hozzám itthonról, már tudják is, hogy mit kell hozniuk, ez a három étel sosem hiányozhat.
Itthon el lehet készíteni valamelyik francia ételt úgy, hogy az pont olyan legyen, mint ha a párizsi piacon vásárolta volna a hozzávalókat?
Hozzászólás zárolva.