Facebook hozzászólás
147

Egy izgalmas, titokfejtő túra vár Tokajban!

Ha hazánk szépséges tájait, kulturális értékeit szeretné az idei nyáron felfedezni, s ráadásul még a borkultúra iránt is fogékonyságot mutat, akkor feltétlenül el kell zarándokolni Tokaj-Hegyaljára.

Másfelől az igazi titkot – azaz a készítési technológiát – még ma is kutatják a tokaji borászok. Annak ellenére, hogy az alapvető technológiai szabályt, a gönci hordó és a puttonyok számának arányát, szigorúan betartják. Ám mivel kevés az írásos emlék a tokaji aszú készítésére, ki-ki a maga választja meg, hogyan válogatják az aszúszemeket, hogyan préselik, musthoz, vagy jó minőségű alapborhoz teszik-e hozzá, egy szőlőfajta, vagy több aszúsodott szemeit használják-e fel, a minimálisan előírt 2 éven túl is érlelik-e hordóban, meddig érlelik palackban, s persze ennek megfelelően mikor hoznak forgalomba egy-egy évjáratot.

Bármelyik technológiát is alkalmazzák, az kétségtelen, hogy az aszú különlegességét a bor testessége, magas ásványi anyag és cukortartalma adja, zamatában pedig a nemes penész és a szőlő ízének sajátos keveréke markánsan megjelenik.

Ugyanakkor Tokaj – éppen különleges szőlőfajtáinak, klimatikus és talajviszonyainak köszönhetően – a száraz fehér borok piacán sokkal eredményesebb lehetne. Ennek élharcosa éppen Szepsy István, akit a tokaji aszú királyának tartanak itthon is, és külföldön is.

Szepsy István tudása és eredményei előtt még a sokat vitatkozó borászok is fejet hajtanak, bölcsességeit áhítattal hallgatják. Így ha Tokaj-Hegyalján járunk, hozzá feltétlenül el kell zarándokolni a mádi pincébe. S bizony a kóstolást mindenképpen a száraz borokkal kell kezdeni, mert nemcsak hirdeti, hanem bizonyítja is, hogy csodálatos zamatú, különleges fehér borokra képes a borvidék. S persze a kóstoló sor végén kellő áhítattal ízleljük meg Szepsy István aszúját, mely sokak szerint a világ legjobb – de mindenesetre a legdrágább – tokaji bora, csakis 6 puttonyos változatban készíti, s csak a legjobb évjáratokban. Gyengébb évjáratokban inkább édes szamorodnit készít az aszúsodott szőlőfürtökből Szepsy István. S milyen finomat! Cseppet sem mellékesen egyúttal hozzájárul a szamorodni erősen megtépázott hírnevének jobbításához is.

Tokaj városában természetesen kihagyhatatlan a történelmi Rákóczi Pince, mely ma a Hétszőlő borászat birtokában van. Az áhítatos pince séta után, a kóstoló során külön figyelmükbe ajánlom a borászatnak a kövérszőlőből készülő Főborát, mely igazi ritkaság a borvidéken. Jelenleg az 1999-es és a 2005-ös évjárat kapható, s pompásan összehasonlítható az évjáratok különbözősége és az érlelés foka.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!