Facebook hozzászólás
341

Egy kis gasztronómiai útravaló Horvátországba

Horvátország ízei, italai legalább olyan változatosságot, és élménygazdagságot kínálnak, mint természeti, történelmi szépségei. Ne csupán a szigeteket, eldugott öblöket, ódon városkákat fedezzük hát fel, hanem Szlavónia, Dalmácia és az Isztriai félsziget zamatait is.

A desszertek vonatkozásában a legnagyobb a stílusok keveredése. A krémes habos süteményektől (osztrák-magyar hatás) a mézzel és mandulával készített keleti édességekig bőséges a kínálat. Azonban a "rozsota" (tojásból, tejből és karamellből készül) és a "fritula" (mazsolás likőrös kelt tésztából készült gombócok, forró olajban kisütve) Dalmácia igazi specialitásai.

Az étkezés végén Horvátországban is a kávé a divat. Az éttermekben, kávéházakban már jobbára ott a kávéfőző gép, ám otthon a horvátok még mindig török kávét isznak szívesen. A jól ismert kávékülönlegességek mellett érdemes megkóstolni a dalmátok specialitását a "kava sa slagom"-ot, amit friss tejszínnel készítenek.

A dalmát borok már az ókorban is ismertek voltak, számtalan finom fehér és vörös bort kóstolhatunk meg, jónéhány csak az Isztrián, vagy Dalmácia dombjain termő szőlőkből készül. Különlegesség a "prosek", az édes likőrbor, mely kitűnően illik a keleti csemegékhez.

Jó utat, jó étvágyat kívánunk Horvátországban is!

 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!