Egy modern és hangulatos otthon – sajátkezűleg
A hagyományos elrendezésű vidéki családi házban az újonnan kialakított konyha-étkező a modern térszervezés elvei alapján készült.
Ez lett a lakás fő helyisége, ahol a mindennapi élet zajlik. Vidám, mozgalmas és jól használható tér, amely számos funkciót képes betölteni.
Az igazi „kockaházban” a lakóhelyiségek elkülönülve, a közlekedőből nyíltak anélkül, hogy bármilyen kapcsolatban lettek volna egymással. A térszervezésnek e mai életvitelhez kevéssé alkalmazkodó mivoltán szeretett volna változtatni a fiatal házaspár, amikor egy előszoba hozzáépítésével és egy fal lebontásával átszabták a korábbi előteret és főzőhelyiséget. Az így született étkezős konyha ma a közösségi tér szerepét tölti be a család életében.
A bordó „pótnappali” dizájnja a feng shui elvein nyugszik. A színek és formák ilyen összhangja vonzza a tekintetet és a szerelmet az ősi kínai filozófia szerint. A többször visszatérő csigavonal-motívum – az étkező felett a festményben és a pult mozaikból kirakott mintájában – például hol jobbra, hol balra kanyarodik, ügyelve az egyensúlyra. Itt mindennek lelke van, hangsúlyozza a háziasszony. Bár a konyhabútor megtervezését lakberendezőre bízták, minden mást maguk találtak ki.
Házilag készítették például a helyiség legfőbb ékét, a konyhafal és a térelválasztó borítását. A naiv virágmotívumokkal díszített burkolathoz kalapáccsal törték a csempéket, és a darabokat egyszerűen, csiszolás nélkül rakták a felületre egy szakképzett burkoló segítségével. A műalkotáshoz nem kellett más, mint egyszerű fehér csempe és két-három bordó lap. A véletlenszerűen választott töredékek nem simulnak tökéletesen a síkba, de ez nem hátrány, hanem ebben az esetben a természetesség érzetét erősítő eszköz. Praktikusan pedig a tisztántarthatósága sem okoz gondot, állítják a háziak.
Kattintson a galériára![galeria azonosito=”old_102″ nyitokep=”” kepalairas=””]
Az étkezőt díszítő kép is „házi munka”, a fára festett alkotást a tulajdonos maga készítette. A minta adott volt: a csempét díszítő virág és tónus jelenik meg újból.
Bár a hangulati elemek a helyiség legfontosabb jellemzői, a praktikum sem szorult háttérbe. A főzőrész az étkező helyét kijelölő fal mögött húzódik. A bordó MDF lapokból készült bútort úgy tervezték, hogy kis helyen sok tárolót kínáljon. Miután a munkapult viszonylag keskeny, fontos szempont volt, hogy minden eszköznek legyen helye a szekrényekben, fiókokban. A helykihasználás indokolta például a hagyományos formájú páraelszívó választását is.
Hozzászólás zárolva.