Facebook hozzászólás
193

Egyszerű és egészséges, mindennapi táplálékaink

Szinte nincs olyan ország, ahol ne termesztenék a krumplit és a káposztát, és ne szerepelnének valamilyen formában a mindennapok étrendjében. Nagyon sokféle és finom forgás készíthető belőlük, ráadásul mindkettő igen egészséges is.

Önálló fogásként sem vallunk vele szégyent, még az ünnepnapokon sem, süssünk belőle akár sajttal, sonkával, gombával, póréval, paradicsommal társított, csirke-, pulyka- vagy halfilével gazdagított rakottast, esetleg ízletes marha-, bárány- vagy borjúhúsos gulyást.

És akkor hol vannak még a különféle burgonyasaláták, amelyek akár ecetes, akár majonézes, mustáros vagy egyéb öntettel készülhetnek, s különleges kísérői a sült, párolt, rántott húsoknak, halaknak. S hogy a burgonya alapanyagként a desszertek palettáján is kiemelt helyet foglal el, mi sem mutatja jobban, mint hogy a különféle fánkok, gombócok, nudlik és pogácsák a gyerekek és a felnőttek megunhatatlan kedvencei. 

A burgonya mellett a káposzta az a zöldségféle, amely olcsósága, igénytelen termesztési technikája miatt is már több mint kétezer éve ugyancsak a leggyakrabban fogyasztott ételalapanyagok listájának élén szerepel.

Elkészítésének egyszerűsége mellett vitamokban és ásványi anyagokban való gazdagsága is oka annak, hogy – különösen a téli, influenzás időszakokban – egyre gyakrabban felkerül valamilyen formában a családi asztalokra. A tartós népszerűség nemcsak a fehér káposztára, hanem a "család" többi tagjára, a karfiolra, a kelre, a bimbós kelre és karalábéra is jellemző. A belőlük készült ételek sora – a burgonyához hasonlóan – sokszínű: levesként, főzelékként, köretként, önálló egytálételként, valamint saláta alkotóelemeként egyaránt kedvelt.

Szilágyi Eta

Fotó: Bartos Gyula 

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009 február-márciusi számában jelent meg.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Ezért szeretjük nőként a harisnyanadrágot viselni

A női lét egyik legfontosabb eleme a külső megjelenés, ami a mindennapok szerves része. Éppen ezért napi szinten…

Amit érdemes tudni a peptidekről

A tudatos bőrápolással és a szépségápolási termékek körültekintő megválasztásával sokat tehetünk annak érdekében,…
1 / 3 459

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!