Élvezettel befőzni, avagy 3 perces dzsem-mánia
Amióta kaphatóak az úgynevezett dzsem-fixek, alig bírok leállni! Hihetetlen sikerélmény, amikor csupán egy kevés munkával olyan finomságok készülnek, amelyeknek senki nem tud ellenállni, és amik kenterbe verik a tapasztaltabb női családtagok lekvár-készítményeit – ettől megy mennybe az ifjú meny…
Szóval: végy 1250 dkg megmosott, kimagozott gyümölcsöt, turmixold le a felét, adj hozzá 35 dkg cukrot, ha szükséges kis citromlevet vagy fűszert és a dzsemfixet (több márka is kapható – mind jó!) majd forrástól számítva főzd 3 percig kevergetve – kész!!!
A forró dzsemet előzetesen alaposan kimosott befőttes üvegekbe töltöm, kupakot rácsavarom és fejre állítom az üvegeket hűlésig. Tartósítószer nélkül, a lehető legkevesebb cukorral készült finomságok bárhol elállnak akár 1 éven át (feltéve, hogy nem evődnek meg egy-két héten belül).
Hogy milyen gyümölcsökből, gyümölcs-szimfóniákból készül, az csupán fantázia kérdése.
Íme néhány, ízelítőként:
Az alapkategóriát képezik a kihagyhatatlan eper (kevés vaníliával!), a meggy (ízlés szerint készíthető pici fahéjjal) és a málna (kevés citromlével) dzsemek.
A következő összeállításokban is a gyümölcs felét leturmixolom, a másik felét kis kockákra vágom, hogy a végeredmény friss gyümölcsdarabokat tartalmazzon!
Jól házasíthatók a barackfélék és szilvafélék: őszi sárgával, nektarin sárgával vagy ringló kékszilvával – vagy mind a 4 féle együtt!
Különleges: sárgadinnye őszibarackkal.
Piros gyümölcsös: málna-áfonya-meggy.
Egzotikus: sárgadinnye kevés finomra reszelt gyömbérrel.
Mediterrán: füge (Zuglóban például őshonos!) zöldcitrom (lime) csíkokra reszelt héjával és levével.
A folytatást és kísérletezést innen már a kedves olvasóra bízom…
F.K.M.
Hozzászólás zárolva.