Ezek a konyha zöld kincsei! Most gyűjts be!
Nem ismerjük a természet ilyenkor kínálkozó kincseit, a konyhában is felhasználható gyógynövényeket sem. Pedig most van itt a gyűjtés ideje!
Az ártereken, nyirkos helyeken vadon termő fehérmályva gyökere – gondosan meghámozva, fél centis kockákra aprítva és megszárítva – a köhögés elleni teakeverékek alkotórésze. A fehérmályva és a gyermekláncfű gyökerét tavasszal a növekedés megindulása előtt kell gyűjteni, ilyenkor tartalmazza ugyanis a legtöbb hatóanyagot. A gyermekláncfű gyökerének teája étvágygerjesztő, emésztést, epeműködést segítő, vértisztító, vizelethajtó, májbajokat gyógyító hatású. Nem hiányozhat a tavaszi tisztító kúrák teakeverékéből.
Vadon termő zöldek fiatal, friss hajtásait, zsenge leveleit felhasználhatjuk a konyhán. Ilyen például a podagrafű vagy bakktopp (Aegopodium podagraria), az árvacsalán (Lamium), a mezei sóska (Rumex acetosa) vagy ennek háztáji változata, a kerti sóska (R. scutatus), a tyúkhúr vagy tikhúr (Stellaria media), madársóska (Oxalis), a földi- vagy gyalogszeder (Rubus fructieosus), a százszorszép (Bellis perennis) virága, továbbá a metélőhagyma (snidling).
Régi-régi szakácskönyv
Egy kilencven évvel ezelőtti szakácskönyv egyik receptje ekképp igazít el tavaszi gyűjtésünk konyhai felhasználásában:
„Végy levesnek való közönséges füveket, úgymint pitypang, porcfű, tyúkhúr, vadsóska. Mosd meg, válogasd át, vagdald apróra. Tedd egy lábasba egy kevés vajjal, fedd be, és párold 5 percet. Adj hozzá egy kanál lisztet, hagyd még párolódni, tölts rá 1,5 liter finom húslevest. Fűszerezd sóval és szerecsendió-virággal. Mielőtt tálalnád, végy 5 tojás sárgáját, 2 kanál tejfölt, egy darab vajat, habard össze jól. Erre öntsd a forró levest, és tálald pirított zsemlyekockával.”
Más növényeknek is ott a helyük a konyhában, például a friss turbolyából saláta vagy főzelék készíthető. A C-vitaminban, karotinban, vasban gazdag növény forrázatát légúti és vesepanaszokra, emésztési zavarokra fogyasztják, de étvágygerjesztőként is kiváló. A gyertyános tölgyesekben és kertekben márciusban, áprilisban virágzó salátaboglárka a régi magyar konyha kora tavaszi friss, vitamindús zöldségféléje volt.
Frissítő és hűtő hatású italokat is készíthetünk gyógynövényekből: üdítő a zsálya, hűtő hatású az apróbojtorján, a bojtorjángyökér, a cickafark, a gyermekláncfű, a palástfű, a zöld tea főzete.
Hozzászólás zárolva.