Ezt ne egyél újév első napján!
A népi hiedelmek szerint egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk az év utolsó és első napján. Jobb, ha a menüt a hagyományokhoz igazítjuk, amennyiben egy szerencsés új évre vágyunk!
A délvidéki magyarok azt tartották, ha csillagos az ég, akkor rövid lesz a tél, ha pedig piros a hajnal, szeles lesz az esztendő. Manapság a pezsgőzés, a jókívánságok, újévi fogadalmak, mulatozás jellemzi az év utolsó éjszakáját, pedig eredeti szerepében bőségvarázsló és gondűző mágikus praktikákat felvonultató ősi szokásról volt szó.
Erről tanúskodik néhány szokásunk, mely a szilveszteri étrendet, a menü fogásait határozza meg. Nem mindegy ugyanis, hogy mit eszünk az év utolsó és első napján. Helytelen fogyasztással a következő évre magunk keseríthetjük és nehezíthetjük meg életünket. Jó tehát, ha odafigyelünk a mennyi mellett a mit kérdésére is!
Nézzünk néhány jósló ételt !
A szemes termények (rizs, köles) és a hüvelyesek (bab, lencse) akár levesben, akár más formában fogyasztva a házra pénzbőséget jósolnak.
Az újévi malac a szilveszteri menü élén nem jelentett mást, mint azt, hogy a malac befelé túr, így a szerencse is befelé jön a házba.
A baromfi fogyasztása viszont nem ajánlatos szilveszterkor, hiszen az kifelé kaparná a házból a szerencsét.
A hallal jobb óvatosnak lenni, mivel folyó menti vidékeken ugyan szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont éppen baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje.
Forrás: www.ujszo.com
Hozzászólás zárolva.